Самотни. Разположени в различни отдалечени кътчета на света. Сгушени сред гори или заровени в пясъка. Това са едни от най-интересните изоставени места по света.

Боди, Калифорния

Боди е миньорско градче, което през 1880 г. има 10 000 жители. Когато обаче ресурсите започват да намаляват, градът запада. Въпреки това той успява да устои през голяма част от 20-ти век, макар през 1932 г. пожар изпепелява част от индустриалните сгради.

В момента Боди е изоставен и не е населен.



Източен щатски затвор, Пенсилвания, САЩ

Източният щатски затвор във Филаделфия действа от 1829 до 1971 г. През този период в него лежат някои от най-известните престъпници в Америка като Ал Капоне.

В момента сградата е музей.

Призрачната кула Саторн, Тайланд

В началото на 1990 г., Тайланд преживява най-големия икономически бум в своята история.

Стабилността и финансовият успех дават началото на амбициозни строителни проекти, включително на небостъргача "Саторн".

Финансовата криза обаче спира строежа на уникалния небостъргач.

Експертите разкриват, че към днешна дата възстановяването на кулата ще струва много повече, отколкото да се построи нова. Това, в комбинация със слуховете, че кулата е обитаван от духове, е причината и до днес сградата да пустее.



"Дяволската планина", Германия

Разположено на най-високия хълм в западната част на Берлин, това място е било военен колеж на нацистите и шпионски център по време на Студената война.

По време на войната Съюзниците се опитват да разрушат сградата, но не успяват. За сметка на това обаче ѝ нанасят значителни поражения.

След падането на Берлинската стена тази изоставена сграда има много собственици. Един от тях, известният режисьор Дейвид Линч, планира да построи “Колеж на щастието” тук, за да приюти ученици по йога. Властите в Берлин обаче отхвърлят предложението му.

Замъкът "Миранда", Белгия

По време на Френската революция граф Лидекерке-Бофор, белгийски политически активист, е принуден да напусне този замък със семейството си.

След Втората световна война и до края на 1980 г., замъкът се стопанисва от националната ЖП компания. След това се превръща в дом за сираци, но скъпата поддръжка на огромната сграда налага затварянето ѝ през 1991 г. Оттогава тя е необитаема.

Изоставено кино, пустинята Синай

Местна легенда гласи, че киното е построено от богат французин, живял по тези земи. Веднъж разхождайки се с приятели в пустинята, той решава, че единственото нещо, от което има нужда, е кино.

Затова купува генератор, гигантски екран и финансира монтирането на кино седалки. Всичко е готово за първия филм, но както се оказа на местните жители не им харесва идеята. Те счупват генератора и историята приключва, още преди да е започнала.

В сърцето на пустинята обаче все още седят редици кино седалки.



Изоставеният Хотел дел Салто, Колумбия

Построен през 1924 г., той привлича множество туристи, но постепенно интересът им спада и хотелът е изоставен. Въпреки невероятната локация на сградата и до днес не се намира купувач за нея, защото се смята за злокобно и обитавано от духове място.

Остров "Дискавъри", Флорида, САЩ

Остров "Дискавъри" е популярен увеселителен парк във Флорида, но открити във водата опасни бактерии налагат неговото затваряне през 1999г.

Парк "Света земя", Кънектикът, САЩ

Християнският парк е посещавано място през средата на миналия век. През 1982 г. собственикът му Джон Греко го затворя за ремонт, но той почива две години по-късно и паркът никога не отворя врати отново.