Казахстан - удивително красивата страна, която не познаваме

Казахстан е страна, славеща се с непокорния си конен народ и вдъхновяващата си история. Тук именно дивият кон бива опитомен за първи път и с времето се превръща в неотменен другар в трудния бит на човека от древността до наши дни. Със своята площ от 2 724 902 кв.км. страната се нарежда на 4-то място по големина в Азия и 9-о място в света.

Трудно е да се опише великолепието на тази древна държава само с няколко думи. Омайващи традиции, красива природа и деликатна смес между стара и модерна естетика, са само малка шепа от тях. Докоснали се веднъж до тази великолепна страна, ще останетете завинаги запленени от нейните големи и пищни градове като Астана и Алмати с модерна архитектура, от магията на нейните исторически места по древния Път на коприната, от изумителната ѝ природа с високи планини и зелени долини.

А причината да се потопим в чудната вселена на това магическо място е един от най-тачените национални празници на страната, който тя отбеляза на 16 декември. На този ден през 1991 г. е провъзгласена независимостта на Казахстан от СССР. Чудесен повод да се запознаем с някои от най-интересните и впечатляващи факти за Казахсатан:

* На територията именно на съвременен Казахстан са опитомени първите коне.

* Границата между Казахстан и Русия е най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света. 7,512.8 километра.

* Казахстан е деветата по големина държава в света и най-голямата от тези, които нямат достъп до океана.

* ТЕЦ Екибастуз-2 e най-високата топлоелектрическа централа, задвижвана с въглища, в света.

* Казахстан e родното място на лалетата и ябълките.

* Казахстан заема трето място в света по добив на уран за отчетната 2005–2006 г=, но през 2009 г. излезе на върха с тегло на минния уран от 13 500 тона, когато, както и през 2006 г., бяха добити 4020 тона.

* Тук се намира най-високата планинска ледена пързалка в света, известна под името Медео. В момента Медео е най-високият планински комплекс в света за зимни спортове с най-голяма площ от изкуствено ледено поле. Състои се от 10,5 хиляди квадратни метра лед. Високите планини и най-чистата планинска вода за заливане на лед допринасят за постигането на високи резултати в скоростното пързаляне, като през цялото време са установени 170 световни рекорда.



* Първият изкуствен спътник на Земята (Спутник-1) и първият човек (Юри Гагарин) бяха изпратени в космоса именно от Казахстан, от космодрума Байконур.

* Казахстан е най-северното място в света, в което летят розови фламинго. По-точно, те летят до Кургалджинския резерват. Броят на птиците достига 36 хиляди.

* Руската дума за пари идва от тюркската дума тенге - името на съвременната валута на Казахстан.

* Откритието, че слоновете умеят да учат и използват човешката реч в общуването, се появяват и описват в Казахската ССР. Това дава нова насока в проучванията и нагласите на учените по света по отношение на тези величествени животни. Слонът, който влиза в описанията на казахските изследователи, е Батир. Той имал способността да имитира звуците на заобикалящия го свят - речи на хора, лаещи кучета и други звуци. Тези качества на Батир, според съобщения в пресата, е забелязана от персонала на зоопарка през зимата на 1977 г. и започва да се разследва през 1979 г., след което се появяват няколко научно-популярни статии и записки в централната преса. По време на наблюдението на слона са направени и аудиовизуални записи.

* Тук е построена най-високата телевизионна кула в света - Алма-Ата на Кок-Тюб. Кулата се намира в най-големия град в Казахсатн - Алмати, и е построена в периода от 1978 до 1982 г. В експлоатация е пусната през 1984 г. Кулата е една от най-здравите и най-високите сгради в света.

* Казахстан е последната държава от Съюза, която подписва Беловежското споразумение. На 16 декември 1991 г. е приет Законът за независимостта на Казахстан. Така страната бе последната от т.нар. тогава съветските социалистически републики, която напусна СССР.

* В Казахстан се намира езерото Балхаш, чиято една половина се състои от прясна вода, а другата - от солена вода. Учените все още не могат да разберат причината за това явление.



* В Казахстан има 3-часови зони. По времето на Съветския съюз Казахстан е най-голямата страна като част от СССР.

* Повечето от хората в Казахстан са мюсюлмани (70,2%).

* Град Туркестан - център на културата на Казахстан, е създаден преди 1500 години.

* Казахстан - първата страна от съветските републики, която възстанови всички свои дългове през 2000 г. на Международния валутен фонд.

Четете още: Защо мъжете в Южна Корея никога не излизат с по-дебели от тях жени?

През декември раздаваме страхотни награди. Как да участвате, вижте тук...