Авторът на популярния проект „Исторически маршрути: София” Здравко Петров ни повежда на смайваща историческа обиколка из столицата, разкривайки ни (не)познатото лице на града в едноименния пътеводител за София.

Луксозното цветно издание „Исторически маршрути: София” (ИК „Сиела”) проследява историята на столицата ни чрез редица известни или потайни сгради, пазещи паметта за ключови за българската история събития и личности, и съдържа повече от 200 цветни фотографии и стари пощенски картички.

80 обекта от 7 исторически периода в над 200 цветни снимки и стари картички са побрани в цветните 300 страници на луксозния пътеводител за историята и архитектурата на столицата „Исторически маршрути: София”. Автор на книгата е Здравко Петров – създателят на едноименния проект, който представя културното наследство на София в перфектното съчетание на неговото разнообразие и единство.

На страниците на книгата Петров ни повежда на любопитна разходка из най-големия софийски музей – улиците на града, разказвайки ни историята на София с помощта на архитектурата. Сред 80-те обекта, описани в книгата, срещаме както емблематични сгради като Военния клуб, Народен театър „Иван Вазов” и Софийски университет „Св. Климент Охридски”, така и не толкова популярни къщи, банки и застрахователни дружества, част от които са съхранени и до днес, а други – запазени само в старите пощенски картички.

От „Исторически маршрути: София” научаваме повече за римското градоустройство на Улпия Сердика, за османската часовникова кула на София, за изгубената улица „Търговска“ преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото, и др.
Освен снимков материал, книгата съдържа също и полезни карти, които реконструират отминали периоди и изгубени места на София.