Който ходил на почивка - ходил, Раят в Миконос и Халкидики свърши

Който ходил на почивка - ходил. Горе-долу така може да се обобщи положението с коронакризата в момента. Все повече страни, включително Великобритания, Испания и Италия, започнаха да отчитат стряскащи дневни пикове на броя на заразените.

В Миконос и Халкидики правителството на Гърция взима безпрецедентни мерки. Партитата на плажа реално приключват. И все пак, пишем този материал, за да ви улесним, ако решите да предприемете пътуване до някоя балканска страна.

За тези, които не могат да се разделят с лека ръка с отиващото си лято, и възнамеряват да посетят някоя от страните на Балканите, сега е моментът да научат какво се случва там и какви са новите мерки, свързани с коронавируса, във всяка една от тях - има ли карантина, къде мерките са най-силно затегнати, изискват ли се PCR тестове и разрешено ли е влизане на български граждани на територията на съответната държава?

Гърция

По обясними причини започваме с южната ни съседка, която е мощен притегателен център за много българи. За да преминете граничния пункт, ви е необходим отрицателен PCR тест и формуляр PLF с QR код, който трябва да е попълнен най-късно 24 часа преди влизане в страната. По суша за туризъм се влиза само през ГКПП Кулата. При завръщане на българи от Гърция в България не се изисква нито отрицателен PCR тест, нито спазване на карантина. Всички българи, които стягат куфарите за Миконос и Халкидики обаче, трябва да са наясно, че от утре в тях влизат в сила нови извънредни ограничителни мерки. Те ще влязат в сила от 06.00 ч. на 21 август и ще важат до 06.00 ч. на 31 август. В рамките на този период всички масови прояви – партита, търговски панаири и пазари, ще бъдат прекратени. Забраняват се всякакви събирания на повече от 9 души на едно място, а в заведенията за обществено хранене е позволено присъствието на не повече от 4 души. Задължителни остават маските както на открито, така и на закрити обществени места.

Албания

Ако пък сте се насочили в посока Албания, отрицателен PCR тест не ви е нужен, а при пристигане в страната няма да бъдете поставени под карантина. При завръщане обаче ще трябва да представите отрицателен PCR тест, както и да изкарате 14-дневна карантина в България. В Албания Дискотеките и нощните клубове са затворени. Забранено е и пускането на музика във всички заведения след 20 часа. Разрешение за работа имат само ресторантите.

Босна и Херцеговина

Трябва да представите отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди влизане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Босна и Херцеговина или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България. Всички граждани и гости на страната са длъжни да носят маски във всички затворени пространства.

Косово

Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. При завръщане се изисква отрицателен PCR тест при завръщане от Косово или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България. Още в края на юли правителството на Косово възстанови повечето от ограниченията като забрана за религиозни церемонии и други дейности. Ресторантите, кафенетата и нощните клубове в страната не работят в интервал от 22.30 до 5.00 ч. Всички граждани и гости на страната са длъжни да носят маски във всички затворени пространства.

Северна Македония

Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Северна Македония или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Черна гора

Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Черна гора или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България. В страната е задължително носенето на маски не само на закрити, но и на открити места. Заведенията по крайбрежието вече работят само до 00:00 часа.

Сърбия

От 15 август при влизане в Сърбия от българските граждани се изисква отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Сърбия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България. Забранено е събирането на повече от 10 души на закрито и на открито. Носенето на маски е задължително на територията на цялата страна, включително на открито, при положение, че няма възможност за физическа дистанция от два метра. Препоръчва се и децата, включително тези със специални потребности, да носят маски.

Словения

За българи има задължителна 14-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Словения в България.

Хърватия

Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната, но трябва да се попълни предварително формуляр. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Хърватия в България. Заради резкият скок в броя на новите случаи на коронавирус, Хърватия наложи затваряне на нощните клубове и барове след полунощ.

Румъния

Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Румъния в България. Румънското правителство реши на заседание да удължи режима на извънредна ситуация в здравеопазването в страната с 30 дни след 16 август, заради увеличение на броя на заразени с COVID-19. Поради рязкото увеличение на случаите в страната, румънското правителство предвижда да въведе нови мерки. Сред тях е съкращаване работното време за откритите пространства на заведенията, а маските и на открито да станат задължителни.

Турция

Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Турция или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България. В Турция е задължително носенето на защитни маски от гражданите както навън, така и на закрито. Глобата е 900 турски лири. При влизане в магазините, а също и в заведенията, се измерва температурата на клиентите.

И на финал едно уточнение: Съветите за пътуващите се актуализират редовно с оглед на развитието на ситуацията!

Четете още: Вижте какви са новите правила за пътуване зад граница от днес