Автор
Woman.bg

Колко точно дни трябва да продължи идеалната почивка

Учените са изчислили коя е златната среда между „2-3 дни по препоръка на шефа“ и вашите мечти за двуседмично разпускане, като са посочили оптималната бройка дни, които са ни необходими, за да си починем. И то без да прекаляваме.

Тъкмо сте се върнали от отпуска, но се чувствате още по-уморени? Не сте единствените с този проблем. Всяко едно пътуване може да бъде изморително, особено ако от мързеливо излежаване на плажа или край басейна се е превърнало в истинско приключение с изгубени документи или в страстна курортна афера. Освен това, ако почивката е била твърде кратка, вие няма как да ѝ се насладите. Учените обаче са изчислили колко точно дни са ни нужни, за да си възстановим силите напълно.


Според проучване, публикувано в Journal of Happiness, ако сте на почивка за повече или по-малко от 7-8 дни, може да изпитате негативни последици върху здравето си и нервната си система. Бързите почивки само „дразнят“ организма, а продължителните отпуски много затрудняват планирането и хармоничното завръщане към работното ежедневие.

Установено е, че за 8 дни хората наистина се наслаждават на предимствата на почивката, както умствено, така и физически. През първите няколко дни нивото на щастието на летовниците постепенно се повишава и към седмия-осмия ден достига максимума си. Нали знаете златното правило на успешните сериали и кинозвездите? „Напусни ефира“, когато си на върха! Не чакайте да ви обземе „отпускарската умора“, а си вземете най-радостните моменти у дома.


За осем дни нервната ви система ще се възстанови, но при това и ще може успешно да премине „работната аклиматизация“. В противен случай ще се почувствате претоварени и изтощени. Ако пък сте работохолик и се гордеете, че не сте взимали отпуска от пет години, имаме една новина за вас – едноседмичната отпуска (без достъп до служебната поща!) е също толкова необходима, колкото и ежедневния сън. Лекарите са на мнение, че почивката е задължителна инвестиция във вашата работа, за да имате необходимите сили за нови победи.

Непременно си планирайте няколко кратки отпуски през годината. Само така ще можете да бъдете сигурни, че държите щастието си под контрол.