Автор
Ива Петрова

Коняк - едно магично място във Франция, което трябва да посетите

Има някои места в света, които просто трябва да бъдат посетени. Фрация е едно от тях. Но освен Париж, страната на Наполеон се гордее с някои "пивки съкровища", като конякът. Всъщност Коняк е регион във Франция и той се гордее не само с едноименното питие. История, изкуство и пасторални гледки – всичко това ще намерите в Коняк.

Път


Нека първо изясним географските въпроси. Коняк е град във френската област Шарант. Лесно ще стигнете тук от Бордо, който е само на 130 км. Спокойно можете да дойдете и от Париж – още на летището имате възможността да се качите на влак и след няколко часа ще сте в Коняк.

В тъй наречения „Голям Коняк“ влизат съседните градчета Жарнак, Шатобернар, Сегонзак и куп села. Между тях са разпръснати над 800 конячени „шато“, които имат и свои производствени бази, и свои лозя.

Коняк

Столицата на коняка е пълна със свидетелства за древното си минало – от долмени от IV век и гало-римски паметници от II-III век пр. н. е. до средновековни къщи и замъци от местен бял камък. Именно от такъв е направен старинният дворец на рода Валоа. Тук се е родил Франциск I, поразил съвременниците си със стремителното превземане на Милано, с многобройните войни срещу Хабсбургите, с учредяването на държавната лотария и с разкоша на двореца, в който бил поканен Леонардо Да Винчи. Сега замъкът е собственост на конячния дом Otard.

На централния площад на града има паметник на Франциск I. Недалеч ще намерите La cognathèque (8-10 Place Jean Monnet), най-известния конячен бутик в града, където можете да намерите над 600 марки коняк. Сред тях се намират и редки, и старинни напитки, например такива, датиращи от годината на раждането ви. Защо са редки ли? Защото конякът обикновено се прави от смес спиртове на различна възраст, а за отлежал моно-коняк дори и много познавачи не са чували. Повече за коняка можете да научите в Musee des Arts du Cognac.

Жарнак

Това е родното място на друг френски лидер – Франсоа Митеран. В малкия провинциален град има цели два музея, посветени на президента-социалист. Единият е домът, в който той е прекарал детството си, а вторият е музей на подаръците, които той е получавал за дългите 14 години като президент.

По течението на река Шарант са се проточили потъмнелите до черно складове на конячните Домове. Местните момичета дори си имат свой израз „Да се разходиш край черните стени“, което означава „да си потърсиш добра партия“. Тъмният цвят на стените се дължи на колониите на гъбата Torula compniacensis, която се храни с изпаренията от коняка. Иззиданите от варовик сгради бързо потъмняват, ако в тях се съхраняват бъчви с коняк. И нищо чудно – тъй нареченият „дял на ангела“ изпива около 2 млн. бутилки годишно!

На градския пазар на Жарнак всяка сутрин се събират фермери от съседни села, предлагайки зеленчуци, подправки, колбаси и сирена. До пазара се намира месарницата на Кристиан Комб, известна с чесновите си наденички (saucisson à l’ail). На няколко преки оттам е и чудесната пекарна La part des Anges, където се предлагат огромни еклери.

Шарант

Крал Анри IV е нарекъл Шарант „най-красивата река в кралството“. И през изминалите оттогава четири века реката не е изгубила красотата си. Живописните ѝ брегове все така насочват водите ѝ към Атлантическия океан. По реката обаче вече плават не тежко натоварени кораби, а екскурзионни лодки, пълни с любопитни туристи. На разходката от час и половина от Сен Симон до Коняк и обратно можете да срещнете и диви лебеди.

Друга възможност е да си наемете плаващ дом (не е нужно да имате разрешително за управление на плавателни средства) и да се любувате няколко дни на прекрасните пейзажи и живописните села.

Кулинарно предизвикателство

Най-големият готвач в Голям Коняк е Тиери Вера. Неговият ресторант La Ribaudiere от дълги години е носител на звезда Michelin, а самият майстор неуморно разработва своето конячено меню от напитки с различна отлежалост и купаж. Кухнята му се базира на местни продукти като трюфели, патици, миди, щуки, фуа-гра и разбира се коняк.

Музика, танци и купон

Коняк се слави не само с храната си. През юли в града се провежда блус-фестивала Cognan Blues Passions, който запълва улиците и парковете с жива музика. Няколко дни по-късно започва Cognac Festival, а в края на август Фестивалът на класическата музика и уличните театри. Есента започва с Фестивала на криминалните романи и европейската литература – чудесна възможност да срещнете на живо авторите на криминалета и да се запасите с интересни книги за зимата. През втората седмица на ноември в Жарнак се провежда маратон – 3500 бегачи ще препускат между избите за вино и конячните складове. На партито след маратона със сигурност ще се предлагат различни напитки от въпросните изби, както и най-популярния местен коктейл – коняк с тоник.

Четете още: Приказният бял храм в Тайланд