Автор
Антония Дамянова

Кракът ви да не е стъпил там: 21 места, откъдето може да не се върнеш жив!

Ако си мислите, че в 21-ви век на планетата няма останали неизследвани и необяснени от науката места, дълбоко се лъжете. По-долу ви предлагаме да надникнете в онези кътчета на планетата, чиито зловещи истории ще накарат косите ви да настръхнат.

1. Бермудски триъгълник

Може би първото място в класацията на нежеланите места отдавна е заето от мистериозния Бермудски триъгълник, откъдето не всеки успява да се завърне. Тази област представлява геометрична фигура с точки на Флорида, Бермудите и Пуерто Рико. Именно в тази аномална зона изчезват самолети и кораби. Това е родното място на циклоните и бурите.

През 1945 г. група от пет самолета едновременно изчезнаха от радарите и до днес нищо не се знае какво се е случило с тях. Друга мистериозна загуба на самолет се случва през 1965 г. с десет членове на екипажа. Говори се, че там са наблюдавани странни светлини в пространството. Според някои учени става дума за времеви отклонения, а според други - за повреда на навигационни инструменти , предизвикани от магнитното поле в тази зона. Къде е измислицата и къде е истината, трудно е да се каже – не всички събития имат документални доказателства. Но кой знае дали аномалиите се нуждаят от тези документи?

2. Прокълнатият град

Познавате ли град на име Сентралия в Пенсилвания? Някога това място е било миньорско селище, докато през 1962 г. пожарникарите решават да подпалят купчина боклук в част от изоставена мина. Тя изгаря до основи, но това е началото на края! Огънят се втурва бясно към по-дълбоки тунели към старите находища на боклук, а след това и в други мини. Градът бил изпълнен с лютив дим, който все още се разпространява. През 1980 г. това провокира огромни провали и грешки. Част от града пропада под земята, този процес продължава и до днес. Истинската врата към ада...

3. Змийският остров

Остров Queimada Grande в Атлантическия океан е наречен „серпентинен“ не защото погледнат отгоре прилича на гърчеща се змия, а защото тук се срещат най-опасните видове змии. От ухапването на такава змия смъртта е гарантирана. Ето защо от 1985 г. посещението на острова е официално забранено от бразилските власти.

4. Чернобил

Жителите на Припят все още помнят тъжната дата. През 1986 г. се случва трагедия, която отнема живота на стотици хиляди хора, прави природните територии опасни за живот и превръща новия град в истински призрак. Атомна експлозия предизвиква отделянето на тонове радиация, чието ехо усещаме близо 40 години по-късно. Преди хората да се върнат там, трябва да минат около 7 хиляди години!

Днес има екстремен туризъм на територията на Припят и съседните райони, включително Червената гора, която по същата причина отдавна е променила цвета на иглите си. Но не всеки се осмелява да повери живота си на експерти, които обещават да ви преведат по безопасни маршрути. Освен това казват, че не са изключени срещи с мутанти и неспокойните души на починалите от лъчевата болест.



5. Пустинята Данакил

Пустинята Данакил, в която се намира разломът на Арабската плоча, е истинска химическа лаборатория на дивата природа. Това място в Етиопия става известно в началото на 20-ти век. Отивайки там, пътникът рискува да умре от 50-градусовата жега, да попадне в лава или серно езеро, образувано в резултат на редовни земетресения, или да бъде отровен от отровни газове. Именно поради разнообразието от химични процеси, повърхността на пустинята е оцветена с всички нюанси на червеното, жълтото и зеленото. Но въпреки изброените опасности, с които природата е изпълнена, това място е популярно сред тези, които обичат да гъделичкат нервите си. Според тях гледките на Данакил наподобяват повърхността на страшна планета от научнофантастичен роман. Преди да решите да отидете там за редки снимки, помислете дали сте готови да се откажете от живота си, ако нещо се обърка.

6. Долината на смъртта в Якутия

В северната част на Якутия има долина, която с право се нарича Долината на смъртта. Там не растат дървета, само черни пънове, а наоколо – смъртоносни блата, там не се виждат нито птици, нито животни. Намира се на десния бряг на десния приток на река Вилюй.

Там според очевидци има стърчащи от земята метални котли или куполи, в които има множество метални помещения. Ако ловецът отиде там да се стопли, значи го чака тежка болест; ако се окажете там два пъти, тогава смъртта не може да бъде избегната. Сред най-новите доказателства е писмо от М. П. Корецки, което е запазено в якутската библиотека. Говори се за няколко такива казана, направени от неизвестен метал, който не може да бъде изкован или счупен. Според местните жители с течение на времето тези котли потъват във вечната ледена земя.

7. Огнената планина Мерапи в Индонезия

"Мерапи" в превод от английски носи заслужено името си – Огнена планина. Жителите на остров Ява са в постоянна опасност: дори в момент, когато вулканът просто тлее, а той тлее всеки ден, димът се издига на 3 километра. Няколко пъти в годината вулканът прави малки изригвания и веднъж на всеки 7 години – големи. През 1974 г. населението на две села, включително туристи и вулканолози, загина, друго селище беше унищожено година по-късно. А през 2010 г. броят на жертвите достигна 353 души. Жителите на остров Ява смятат себе си за деца на една от най-древните земи на планетата, и много от тях продължават да живеят и раждат там.

8. Върхът на планината Вашингтон

Една от най-ужасните точки на планетата е върхът на планината Вашингтон, който се намира на надморска височина от само 1917 м. Любителите на планината веднага ще разберат, че не е толкова трудно да се преодолее. Освен ако не е планината Вашингтон. Работата е там, че през 1934 г. е регистрирана най-високата скорост на вятъра на Земята – 372 км. в час. През студения сезон – от ноември до април – ветровете бушуват тук по 16 часа на ден.

Друга изненада на планината е нейната температура: има доказателства, че минусът е достигал 50,5 градуса по Целзий. Когато такива условия се наблюдават едновременно, температурата се усеща с няколко десетки градуса по-ниска. С една дума, незавиден туристически маршрут от самата майка природа.



9. Гората на самоубийците

Друго странно място на земята с мистична слава е природната зона близо до планината Фуджи. Това място е известно като гората на самоубийците. Аокигахара дори води свой собствен брой на изгубените души: от 50-те години на миналия век повече от 500 души са се простили с живота си там.

Популярността на гората идва след публикуването на романа "Черно море от дървета". Героите на историята отиват там, за да посегнат на живота си. Полицията редовно претърсва гората, разследвайки случаи на изчезнали хора. На табелки между дърветата има призиви да ценим живота си и да си спомним любимите хора, които ни обичат и са готови на всичко за нас.

10. Езерото на смъртта

В Централна Африка има езеро, наречено Киву, по-известно като езерото на смъртта. То се намира между Руанда и Конго и е едно от най-големите, с приблизителна площ от 2700 кв. км. и дълбочина 480 м. Но под водния стълб дебне истинска смърт – 55 млрд. куб. м. животозастрашаващ метан. Най-малката активност на земната кора ще задейства този механизъм и ще причини смъртта на 2 милиона души, живеещи в близките райони, от експлозия или отравяне с газ.

11. Торнадо разходка

Населението на Съединените щати, а именно по магистрала I-44, която минава през щатите Тексас, Илинойс и Мисури, е постоянно в опасност от едно от най-сериозните и разрушителни природни явления – торнадото. Непокорните бури покриват този маршрут редовно. От началото на регистрацията на метеорологичните явления, а именно от 1890 г., става известно, че торнадото е унищожило околностите на тази област повече от 120 пъти. Цели 70 вихрушки мълниеносно атакували щатите Оклахома, Тексас и Канзас през 1999 г.

Това се случва поради сблъсъка на хладен и сух въздух от върховете и топъл и влажен от океана. В градовете, засегнати от това природно бедствие, се издигат сгради с повишена здравина. Във всеки двор има задължителни укрития, където хората се крият по време на бушуващата стихия. В тези градове има работеща система за предупреждение под формата на сирена.

12. Остров Комодо

На едноименния остров живеят триметрови комодски варани с тегло над 80 килограма, поради което това място се счита за едно от най-опасните места за посещение от хората. Въпреки гигантския си размер тези чудовища са много бързи и хитри, те се катерят перфектно по дърветата. Регистрирани са множество случаи на атаки на комодски варани срещу местни жители, завършили с фатален край. И няма как да се отървете от тези чудовища – тези божии създания са редки животни и са защитени от закона. Те са чувствителни към миризмата на кръв, която започват да улавят дори на 10 километра. Ето защо има чести случаи на поглъщане на наскоро погребани мъртви, ранени туристи и дори на момичета по време на цикъл.



13. Пътят на смъртта

Именно това депресиращо име носи единствената пътна артерия в Боливия, построена на планински склон от парагвайски затворници през 1932 г., по време на войната между Боливия и Парагвай. Този екстремен маршрут е популярен сред колоездачите, които... оцеляват след изминаването му. Факт е, че релефът на пътя е толкова сложен, че единственият опит за осъвременяването му през 70-те години, претърпял пълен крах. От 70 км били реконструирани едва 20. Глината, която се превръща в трепереща каша по време на дъжд, заплашва всеки пътник със смърт.

14. Проходът Дятлов

Според мнозина тази точка на планетата е една от първите в списъка на най-аномалните и опасни места на Земята. Трагедията, която се случила тук в началото на февруари 1959 г. с туристическа група, ръководена от Игор Дятлов, все още няма ясни резултати от разследването. Телата на загиналите туристи са намерени три седмици по-късно. Основната версия е късно изкачване, стихийна сила, изкарала цялата група от палатката, и измръзване. Странните обстоятелства обаче не могат да се поберат в нито една адекватна причина. И до днес се излагат различни версии, снимат се документални и игрални сериали. И не само любителите на планината и туризма знаят подробности за тази плашеща история.

15. Зоната „Дяволският пръстен“

Тази природна зона се намира в мистериозна Пенсилвания. Пръстенът на дявола, известна още като Звънтящите скали, има способността да издава зловещи звънливи звуци от едва доловим звън на тромпет и до кънтящ камбанен звън. В този момент присъстващите по време на „концерта“ изпитват такъв панически страх, че не могат дори да се движат. Няма други подобни явления на Земята. Цялата изследователска работа по изучаването на природните явления до този момент няма резултати. Нито една хипотеза не е научно потвърдена. В същата природна зона има плешиво петно от 28 квадратни километра, заобиколено от горски пръстен. Няма животни, няма растения, никой и нищо.

16. Долината на обезглавените

В Канада има долина, която се превръща в последно убежище за няколкостотин души. Първоначално те били тези, които искали да намерят злато, а изчезването им, или по-скоро изчезването на главите им, било обяснено със съществуването на банда, която обезглавявала хората за печалба. Няколко десетилетия по-късно все повече хора тръгват да търсят следи от причините за престъпленията, но ги сполетява същата съдба. Или изчезват безследно. В началото на 60-те години на миналия век две експедиционни групи отидоха в долината. Но и те се простиха с главите си.

През 1978 г. любознателните умове отново оборудват отряд с техника по най-новото ниво на техниката по това време. Още първата вечер операторът на отряда чува вика на един от членовете на групата: „Празнотата излиза от скалата... Това е ужасно!“ След вдигнатия хеликоптер с въоръжени хора не са открити следи от престоя на групата. Само седмица по-късно е открит обезглавеният скелет на оператора на отряда. Изпратени са още няколко неуспешни екипа, които изчезват, както всички предишни. Една от най-необичайните версии за случващото се е съществуването на Голямата стъпка, която пази своето местообитание. Между другото има много свидетели на това. И нито една снимка.



17. Голям Климецки

Друго мистериозно място със странности е остров Болшой Климецки, широк 30 км и дълъг 9 км. Островът придоби сегашната си слава благодарение на паранормални явления, които се случват тук – от различни сияния и НЛО до хуманоидни силуети. Разказите на съвременници ви карат да мислите, че на острова има много енергийни места. И така, през 1973 г. A.Ф. Пълкин и неговият екип отплават на рибарска лодка, за да отидат на риболов за уикенда. Останал сам с приятел, той отишъл в гората за дърва и така и не се върнал. Групата го чакала и претърсвала местността с помощта на професионален екип в продължение на цели 34 дни.

Друг рибар, който познавал добре района, в която и посока да тръгнел, през цялото време осе връщал на брега до лодката си. Друга група летовници разказват за вибрациите на почвата и неразбираемо бръмчене, от което главата започвала да боли. Имало случай, когато родителите на малко момиченце, изчезнало от паркинга, където си играело, го открили няколко часа по-късно да спи спокойно в палатката. Освен това, докато баща ѝ я търсел в гората, майка ѝ не направила нито крачка от палатката, очаквайки, че дъщеря ѝ може да се върне.

18. Пещерата на Черния дявол


Една от пещерите в Хакасия отдавна се обсъжда сред спелеолозите. Връщайки се от Кашкулашката пещера, изследователите разказали за призрака и животинския страх, който ги обхванал в онзи момент. През 1985 г. смелчаци от Новосибирския институт на Академията на медицинските науки на СССР отново се заели да изследват неизвестното. Според Константин Бакулин, след като проучил пещерата и се насочил към изхода, той, затваряйки се и вързан с въже за другите, изведнъж усетил очи върху себе си и изтръпнал от страх. Преодолявайки ужаса, ученият се обърнал и видял ужасен образ с рога и горящи очи, който го примамвал. Издърпвайки въжето, той дал знак на другарите си, че трябва спешно да бъде изваден. Ученият бил в полусъзнание, когато го довлекли.

19. Езерото Байкал

Едно от мистичните места в Русия е нос Рити, намиращо се на най-дълбокото езеро в света – Байкал. С него са свързани много легенди, които се предават от уста на уста. Има случаи, при които авиационна техника се е сблъсквала с внезапни затруднения, преминавайки над Байкал. И днес пилотите отбелязват, че веднага щом самолети или хеликоптери бъдат изпратени над Байкал, навигацията става неконтролируема. През 2005 г. хеликоптер Ми-2 се разбива над нос Рити. Очевидци разказват, че самолетът сякаш се е сблъскал с невидима стена, отскочил от нея и се срутил. Между другото, местните помнят истории за светлинни топки, които излизали от водата, както и за концентрични кръгове на водната повърхност на езерото Байкал.

20. Gouffre Berge: Пещерата на мъртвите

Тази смъртоносна пещера на платото Сорнен във френските Алпи се нарича Синята мечта на пещерняците. Дълбочината ѝ достига 1323 м. Самият факт, че слизането в дълбините ѝ отнема повече от ден, вече е удивителен. В дъното на пещерата има езеро с огромен брой наводнени преплитащи се пасажи с дължина 30 км. Известно е, че не всички изследователски експедиции са завършили успешно. Освен това пещерата е предразположена към наводнения. Тя бързо се запълва с подводна вода по време на валежи. А изкачването от дъното поради технически трудния маршрут е от 15 до 30 часа. Трябва да сте наясно с прогнозите за времето, за да не се присъедините към пътници, които не са се върнали навреме.

21. Път към никъде

Така наричат 15 километра от маршрута в Ню Мексико близо до град Албакърки, който завършва с планинската верига Сан Матео. Заради красивата пустинна природа, той е разработен като маршрут за туристи. Но поради изчезването на хора и автомобили там, този път е изпълнен с митове и легенди, обезсърчили желанието да се пътува по него. През рекордната 1997 г. оттам не са се върнали 17 пътници! Става дума за път, по който няма как да се заблудите. Той няма кривини и отклонения, нито пък са отчитани проблеми с престъпността.




Четете още: В търсене на тръпката: Страни, опасни за жени