При екскурзии в чужбина уж не се препоръчва да се разхождате, заболи нос в земята – иначе няма да видите нищо интересно.

Понякога обаче интересните неща се намират именно в краката ни. Например в Япония, където могат да се намерят невероятно красиви капаци на градската канализация.

Изрисуваните канализационни капаци предлагат истински полет на фантазията за художниците. Могат да се намерят и изображения на флора и фауна, и емблеми на фестивали и национални празници, и съвсем причудливи или пък детински рисунки. Във всеки град капаците са изготвени по специална поръчка, затова рядко се срещат повтарящи се изображения!



Първите декоративни канализационни капаци са започнали да се появяват по японските улици през 80-те години. Допреди това и в Страната на изгряващото слънце са се ползвали геометрично правилни капаци без каквито и да било особености. Стандартизацията на канализационната система предизвикала протести у населението, но един чиновник решил проблема доста лесно, като предложил на гражданите сами да разработят дизайна. Оттогава насам това изкуство е достигнало невиждан размах в Япония.



Авторските проекти се съхраняват внимателно и ревностно – всеки утвърден дървен макет се пази в Централната библиотека. На необичайните произведения на изкуството е посветена и цяла книга на Remo Kamerota, издадена на английски език. В нея се говори и за декоративните канализационни капаци и са представени снимки на най-добрите образци.