Всяко голямо пътуване започва с една малка крачка и много вдъхновение. Вчера вечерта получихме голяма доза вдъхновение благодарение на г-н Давид Лобайна Фромета - главен съветник по туризма на Република Куба за Централна и Югоизточна Европа, с когото успяхме да си поговорим по време на специалната вечер, организирана от Регионалното представителство на Министерството на туризма на Република Куба и Посолството на Република Куба в България.

С чаша дайкири в ръка и с много интересни истории от първо лице успяхме да се пренесем виртуално на топлия и слънчев карибски остров.

А ето какво разказа г-н Фромета специално за читателите на Woman.bg:

Със сигурност са ви задавали този въпрос много пъти, но ако трябва да обясните на ваш чуждестранен приятел защо да посети Куба, какво бихте му отговорили?
Вече четири години давам отговор на този въпрос в България и региона. Моята задача е да разказвам за красотата на Куба и да рекламирам страната си в качеството й на уникална туристическа дестинация, така че за мен няма да е трудно да отговоря и на вашите читатели. Куба е остров, който предизвиква сетивата. Всеки един наш чуждестранен приятел бива посрещнат от екзотичните ритми на салсата и румбата, леещи се от всеки ъгъл, а морето с цвят на аквамарин нежно гали обградените с палми плажове из целия остров. При нас музиката е чувствена, пурите са отлични, а коктейлите – екзотични. Но от всичко това най-красива е Хавана – перлата на Америка. Хавана е успяла да запази, както никой друг град в Америка, архитектурно наследство от колониалния период. Малки и красиви дворци, колниални имения, площади, павирани улици, катедрали, древни крепости и фрагменти от старите стени. Легендарната стара Хавана - мястото, където възниква града преди близо пет века, днес е една от най-добре запазените архитектури в Америка. Хавана е живата история на нашата страна. В Хавана има всичко – култура, архитектура, прекрасни хора, вкусна храна, хубав ром, отлични пури, чувствена музика и най-добрите танцьори. Ако трявба да изберете едно място в Куба – то задължително елате в Хавана.



Кои са топ-забележителностите в Хавана, които всеки турист трябва да види?
Старата Хавана (или Хабана Виеха/Havana Vieja, както я наричаме ние) е най-интересна за туристите, които посещават Куба. По-голямата част от сградите са на повече от 100 години и много датират от 18-ти век, когато Хавана преминава през голямо възраждане и подем. Има повече от 900 сгради с историческо значение с архитектурни стилове, вариращи от барок до арт деко. Тази част на града, заедно със стените, е част от Световното културно наследство. Между предградията на Стара Хавана и Ведадо е районът, наречен Централна Хавана или “Centro Habana”. За много посетители това е автентичната Хавана, която също си струва да бъде видяна.



Какво прави Куба уникална? Кое я отличава от останалите латиноамерикански и карибски дестинации?
Сигурността. Куба е една от най-безопасните дестинации в Карибите. Кубинците са изключително доброжелателни към туристите и има силно полицейско присъствие, което да гарантира туристическата безопасност.
Здравеопазването е на изключително високо ниво в Куба. Хората са топли и добри. Музиката ни е прекрасна. А ретро автомобили като нашите не можете да видите никъде другаде по света.

Мисля, че повечето хора по света вече знаят за красотата и културата на Хавана. Но кои по-малко известни градове в Куба бихте ни препоръчали да посетим?
Многообразието на страната ни по отношение на география и култура може да изненада мнозина. Една от приятните изнендаи на Куба е Тринидад - малък град с много чаровна и автентична атмосфера на 5 часа път с кола от Хавана. Превъзходно запазена колониална архитектура, красиви плажове в непосредствена близост, коралови рифове, водопади и плантации за кафе. Цветни покриви, вековни имения и доброжелателни местни, които знаят как да приготват вкусна храна – тази лежерна атмосфера е причината много пътешественици да предпочитат Тринидад.
Баракоа е също място, което горещо препоръчвам. Основната атракция на града е невероятната природа. Зелените планини, бистрите сладководни реки и плажовете с най-различни цветове са само част от красотите на заобикалящата природа. Има и пещери, водопади, какаови ферми, кафеени плантации и кокосови горички, което прави тази дестинация скрита скъпоценност за пътешествениците и истински рай за любителите на природата.

Най-хубавият плаж в Куба?
Плажовете са абсолютен рай... Безкрайни участъци от прахообразен бял пясък и кристално синя вода се простират по цялото крайбрежие от Хавана до Сантяго де Куба. Някои заливи са недокоснати от човешката ръка. И все пак, ако трябва да назова един – това е Варадеро. Слънцето, плажът, пейзажът, растителността, топлият климат, прозрачността и цветът на морето и белият фин пясък – всичко това е Варадеро.


Най-вкусното местно ястие?
Конгри – приготвя се от черен боб и бял ориз. Към това добавяме печено свинско или пиле, пържени банани и авокадо. Чудесно е!

Най-добрият коктейл?
Храната ни е невероятна. А коктейлите са още по-добри! Дайкири, Мохито, Куба Либре – всички те идват от Куба. За мен най-добрият е Мохито. Да не забравяме и кубинския ром – един от най-добрите в света.


Нека бъдем малко по-практични. Нужна ли е виза на българите, които искат да посетят Куба?
Визата за Куба или така наречената карта / tarjeta del turista е с право на един вход и с максимална продължителност до 30 дни в рамките на 6 месеца. Трябва да ви уверя, че ваденето на туристическа карта за Куба е лесно (става в същия ден на подаването на документите и трябва да се пази до края на престоя) и не трябва да е пречка да видите красотата на нашата страна.


И някрая, какво е Куба за вас?
Любов