Какво се получава, когато смесите “camping”(къмпинг, англ.) и “glamourous”(звезден, англ.)? Резултатът е “глемпингуване”, една уникална форма на луксозни туристически дестинации.

“Глемпингуването” е един от трендовете в туризма, и означава да прекарате ваканцията си в свръхлуксозни палатки. Те са толкова удивителни, че само платнените стени ви напомнят, че сте в палатка. Това е като да живеете някъде далеч сред природата с всички удобства, които ви предлагат красивите, луксозни хотели.

Къмпингът не е добра идея за тези, които мразят буболечки и диви животни. За хора, които обичат да са на открито, палатката е техният временен дом, който обаче невинаги предлага нужния комфорт за една добра почивка.

Най-красивите места за лагеруване на открито

Но нека кажем повече за глемпинга. За първи път терминът се появява на бял свят около 1900 г., с популяризирането на сафари-туризма в Африка, който бил ориентиран към богати европейски и американски пътешественици. Те се наслаждавали на цялото приключение, без да се лишават от комфортния си живот, живеейки в големи елегантни палатки, които били оборудвани с всичко необходимо, и имали на свое разположение готвачи, гидове и дори икономи.

В днешни дни, “глемпингуването” спечелило популярност покрай големите концерти на открито, които обикновено продължават повече от 1 ден. Постепенно хората, които посещавали тези концерти ставали все по–претенциозни относно комфорта, и понеже се намерила група хора, която да им угажда, “глемпингът” се превърнал в модна тенденция.

Уникални гледки от входа на палатката

Пет-звездни къмпинг курорти “Глемпингуването” означава големи палатки, захранвани със соларна енергия, в които спалните чували са заместени от удобни легла., персийски килими на пода, антична декорация, високотехнологични джунджурии и понякога дори интернет и телефон. Можете да откриете такъв тип къмпинги сред саваната, в гората, и дори в пустинята. “Глемпингуването” може да се открие не само в Африка, но и в Европа, Южна Америка и Щатите и Канада.

Има няколко опции, когато става дума за такъв тип настаняване, и една от най-добрите оферти са 5-звездните палатки, чиито цени могат да достигнат до 1000$ на човек за ден. Много от тези къмпинги имат еко-сертификати, и използват еко-проекти за защита на околната среда. Има курорти, които предлагат луксозни палатки на туристите си, както и услуги, като 5-звездна кухня и каквото още клиентът може да си пожелае.

За тези, които предпочитат да ходят на почивка със своя собствена палатка, най-доброто решение е да персонализират “глемпингуването” като използват елементи като големи разноцветни палатки, удобно обзавеждане, електричество, и т.н. И независимо от бюджета ви за почивка, има “глемпинг” решение за всеки! Можете да прекарате ваканцията си в “глемпинг” курорти в Африка (Мароко), Азия (Индия), Европа (Австрия, Швейцария, Франция, Норвегия, Англия, Уелс), в Южна и Северна Америка (САЩ, Канада, Мексико, Уругвай), и Австралия, които ви предлагат настаняване, услуги и удобства.