Навън зимата бушува с всичка сила, а на теб повече от всичко ти липсва сгряващата целувка на слънчевите лъчи? Е, ние ще ти подскажем къде да избягаш от студа и да се насладиш на жарките милувки на южното слънце. Какво? Нямаш пари? Не ти и трябват. За целта ти е нужно само 1 евро и ти ще се превърнеш в притежател на великолепна голяма къща, разположена на красивия остров Сицилия в Италия!

Самбука е град, издигащ се на красив хълм на средиземноморския остров, който предлага десетки жилища на цена по-малко от едно еспресо, съобщава CNN.

View post on Instagram
 

Предложението идва вследствие на тъжния факт, че градът, подобно на много други селски местности в Италия, страда от обезлюдяване през последните години, заради миграцията на техните жители в посока към по-големите градове.

Всъщност това изобщо не е първият и единствен италиански град, който предлага подобна примамлива оферта. Преди година друго италианско село - Ололай, намиращо се на остров Сардиния, също продаде 200 от красивите си къщи срещу изумителната сума от... 1 евро!

View post on Instagram
 

По същия начин и Самбука премахва бюрокрацията, за да се увери, че всеки, който прояви интерес към някой от имотите, ще е във възможностите си да направи покупката веднага.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? И, да, има уловка в офертата – истината е, че бъдещите купувачи трябва да вложат сериозен труд и средства, за да ремонтират историческите къщи.

Това, което новите собственици ще трябва да направят, е да се ангажират с обновяването на къщата си (тъй като повечето, които се продават, се разпадат) в рамките на три години, като цената на ремонта започва от 15 000 евро.

View post on Instagram
 

Освен това бъдещите сицилианци ще трябва да оставят 5 хил. евро депозит, който ще бъде върнат, когато домовете бъдат напълно готови.

Това обаче в никакъв случай не трябва да плаши купувачите, казва Джузепе Качопо, заместник-кмет на Самбука. Никой от тях няма да остане разочарован, добавя още той.

Основан от древните гърци, Самбука впоследствие е бил превзет от сарацините, които са го превърнали в процъфтяващ търговски център. Градът е наречен на емир Ал Забут "Великолепния". Той е музей на открито, в който се съчетават контрастиращи архитектурни стилове.

View post on Instagram
 

Църкви с кръгли арабски куполи се извисяват над барокови палати с подове, покрити с керамични плочки, украсени с усмихнати херувими, страховити гаргойли, усукани колони, алегорични статуи и гербове.

View post on Instagram
 

Тук още живее арабският дух на Сицилия. Повечето продаващи се къщи са разположени в "Сарацинския квартал" – лабиринт от аркадни каменни портали и извиващи се тесни улички (повечето от които широки по-малко от метър), през които се промъкват минувачите.

View post on Instagram
 

Двуетажните мавритански жилища, построени с розово-червеникави камъни, които светят при залез слънце, разполагат с вътрешни дворове, пищни палмови градини с оранжеви и мандаринови дървета, аркадни входове, цветни стълби, типични сицилиански керемиди и тераси с изглед към зашеметяващите природни забележителности.

View post on Instagram
 

В ясни дни е възможно да се види вулкана Етна и далечния остров Пантелерия от Белведерската тераса, където където някога се е намирал разкошният дворец на Ал Забут, наричан "пазител на долината". Наследството на Забут е жив и досега. Улиците и местните фамилии са с арабско звучене. Има курсове по готвене на кус-кус и мавърски костюмени партита.

Голяма част от чара на Самбука е скрит и под земята, в нейния "потопен град," където Качопо организира туристически обиколки. Повечето къщи дори са снабдени с индивидуален достъп до пещерите.

Местните разказват, че духове на сарацински войници, избити от християните, според легендите витаят из подземията и квартала през нощта - има дори една улица, наречена "Фантомът", но до момента там (или където и да е другаде из града) не е имало забелязани призраци.

И понеже все пак това е Италия, не можем да подминем отличното вино, с което региона се гордее, а традициите в тази насока датират още от времената на древните гърци. Огромни лозови насаждения се простират край града чак до морето. Точно тук е започнало възраждането на елитното сицилианско вино.

View post on Instagram
 

Нишови червени сортове (основно Неро д'Авола) се отглеждат около Лаго Аранчио, изкуствено езеро, където ниските нива на водата през лятото понякога разкриват руините на арабска крепост.

View post on Instagram
 

Напоследък се садят и не толкова местни сортове като мерло, сира и шардоне. Целта е така да се произвеждат елитни и премиум вина, които също да се изнасят по света.

Когато говорим за Италия, би било престъпление да пропуснем и темата за местната храна. Безкрайно вкусните гозби на Самбука са много и кой от кой по-изкусителен и апетитен. Специалитетите тук се приготвят по рецепти, които са на поне 500 години.

View post on Instagram
 

Така че, ако искате да живеете в рая сред гори, лозя и слънчеви плажове обаче, сред вино и съблазнителни деликатеси, трябва да побързате, тъй като десет къщи вече са намерили своя собственик.

View post on Instagram
 

Разгледайте къщи в София.

Четете още: Сицилия, моя любов!