Късметлии! 3 държави, в които няма коронавирус и никога не е имало

Трудно е да се повярва, но все още има места в света, които не са били засегнати от пандемията. Да видим кои са те...

Науру

Република Науру е малка островна държава в южната част на Тихия океан, южно от Маршаловите острови. В нея не е открит нито един случай на заболяването! И всичко това благодарение на въведените строги мерки - има задължителна карантина за пристигащите от други държави по спешни въпроси и въздушният трафик с останалия свят е намален.

„Науру е особено уязвим към заплахата от коронавирус. Ако влезе в страната, последиците могат да бъдат опустошителни. Нашата първа и основна цел е да защитим хората ”- това съобщение беше публикувано от правителството на републиката в Twitter през април миналата година.

Микронезия

За цялата пандемия в Микронезия (общото наименование на групите малки острови в западната част на Тихия океан) е регистриран само един случай на заболяването и всичко това благодарение на факта, че спешно са въведени ограничителни мерки. Например тези, които са посетили Китай, не могат да влязат на територията на тази държава. Правилата се прилагат и за тези, които идват от други страни с потвърдени случаи на инфекция с COVID-19. Благодарение на строгите мерки тук развитието на пандемия е предотвратено навреме.


Маршалови острови

Както и в другите две държави, за които писахме по-рано, местната власт незабавно въведе ограничителни мерки и спря не само влизането в страната, но и вътрешните полети на международни авиокомпании. За цялото време на борбата с коронавируса тук са регистрирани само три случая на инфекция и всички пациенти са излекувани успешно. Освен това за укрепване на здравеопазването в страната Маршаловите острови получиха финансова помощ от Световната банка в размер на 2,5 милиона долара.

Четете още: В търсене на тръпката: Страни, опасни за жени