Магичните кръстове на България, които изцеляват болни и носят късмет

19 ноември 2022 | 00:10
14424
3
Инстаграм, Unsplash
3

Казват, че са чудотворни. Издигат ги добри хора, на специални места, наситени със специална енергия. Кръстовете на България, които ни пазят. От лошото, от злото, съхраняват енергията ни...
 

Кръстов връх

Едно от най-специалните такива места се намира под Кръстов връх (1545 м), в централната част на Родопите. Мястото днес е известно като Кръстова гора или Родопския Йерусалим. Хиляди хора минават оттук, за да се помолят за здраве и сила, а сребърното разпятие се е превърнало в безценна реликва, чиято слава се носи и извън пределите на България. Навремето човек на име брат Йорданчо сънувал сън, че мястото е изключително целебно и трябва да бъде означено с кръст.

 

В село Проглед

Пак Родопите, в село Проглед, се издига още едно разпятие, осветено на 10 октомври. Инициатор и автор на монумента е народният лечител и пророк Слав Хрелев. Кръстът е наистина внушителен. Издига се на 13 метра височина и прилича на антена, но вместо цифровата телевизия лови сигнала на Доброто.

Една нощ мъжът видял огромното разпятие на високо място да закриля и да помага на България. Повелята била да бъде поставено, за да се изпъдят и тъмните сили, които пият народа вече десетилетия наред. "В съня обаче не ми се каза къде точно да поставя кръста, който ми се заръча още да изработя. Обиколих България в търсене на подходяща площадка. Един ден случайно попаднах в село Проглед. Върнах се повторно и отново усетих, че това е мястото от съня“, разказва Хрелев.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@den.itty)

На входа на село Скрино

10-метров метален кръст посреща гостите на село Скрино, смятано за родно място на свети Иван Рилски. Мнозина са категорични, че то е заредено с невероятна сила. „Вече имаме поне десетина случая, в които хората си казват, че щом са се докоснали до кръста им е минало главоболието или мигрената. Други пък усещат невероятен прилив на енергия, която ги е държала в кондиция дни наред на работното място“, разказват местните.
 

На връх Бобошевски Руен

От Руенския манастир тръгва пътекa за един друг кръст - по-нисък, но още по-чудодеен. За него се говори, че изпълнява желания. Той е забит на връх Бобошевски Руен (1134 м).
 

Над град Априлци

Доста авангардно 34-метрово разпятие се издига над град Априлци. Пътеката към него започва от центъра на града и преминава покрай вкопаната църква "Св. Петка Параскева", която е паметник на културата с национално значение. Местната легенда гласи, че Крали Марко е живял в местността Поленци, а сестра му Мара - на въпросния хълм, наричан „Кръстът“. До края на 60-те години там е имало древен оброчен камък на св. Илия, край който на Илинден се е правел общоселски курбан в чест на светеца, покровител на цялата котловина.

Край село Студена

Символ на вярата се издига и край свиленградското село Студена. Мястото край пътя не е случайно, тъй като там има вековно дърво оброк.

Още по темата

Коментари

3
  21 ноември 2022 | 23:17 отговор
 

 
2 Цецо Мен
  19 ноември 2022 | 10:21 отговор
 

Няма как кръст да носи късмет. Има Божия воля.

 
1 Цецо Мен
  19 ноември 2022 | 09:59 отговор
 

Няма как кръст да носи късмет. Има Божия воля.

 

Добави Коментар

Най-четени