Автор
Благомира Василева

Магията на древния Луксор в Египет - трябва да видите великолепието му

Обикнах пустинята от пръв поглед още преди 3 години, при първото ми пътуване до Доха. Всъщност, като се замисля, винаги съм била очарована от нея, още от ранните ми детски години, когато само гледах великолепните пясъчни дюни по телевизията и мечтаех да ги докосна. Тя винаги ми е давала чувство на свобода, смелост, безкрайни възможности и усещането, че някога, много отдавна, в предишен живот съм живяла там. Винаги ме е привличала със своята магнетичност и харизма, колкото и странно да звучи за много хора. Може би заради това пътуването ми из Египет и Сахара ме накара да се почувствам на „моето“ място и запълни една голяма празнина в душата ми.

Египет!

Да извадя щипка есенция от толкова много величие, история, впечатляващи картини и да я поднеса само в един блог пост, е сложна работа. Но ще се опитам да опиша накратко най-интересното от тази интригуваща държава и емоцията от срещата с нея, без да използвам познати клишета.

Държава, която има своя си ценностна система, свои закони за оцеляване, свои митове, легенди, традиции, нрави и най-интересната хилядолетна история в световен мащаб, a в същото време нехае за това, че брутално изостава в културното и икономическо си развитие. Но може би именно в това се крие нейният чар. Без значение от горещините и огромните разстояния, у мен остана чувството на удовлетворение от всичко онова, което видях в Египет, а не чувството на умора от хилядите километри, които пропътувах.

Великолепие. Това е думата, с която мога да характеризирам египетските пирамиди, Червено море и Луксор. За първите две вече ви разказах в блога си Spring Lady, a сега дойде и редът на Луксор и неговия момент на слава.

Всъщност туристическият маршрут на долината на Нил най-често завършва в Луксор. Единственият голям град в южната част на страната. Именно там се намира и най-големият и значим храм, открит някога в древен Египет – Карнак. Това е и втората най-популярна дестинация в страната след пирамидите в Гиза.

View post on Instagram
 

Днес по-голяма част от сградите на територията на Карнак са недостъпни за обикновените туристи. Някой са в процес на реставрация, а други са толкова разрушени, че единственият начин да се съхрани останалото, е достъпът до тях да бъде ограничен. Най-значимата постройка, обаче, храмът на Амон Ра, посреща посетители по всяко време на годината и определено е нещо, което всеки човек трябва да види със собствените си очи. Всяка статуя е издялана с прецизност и изглежда сякаш всеки момент ще проговори. А мистиката на древните йероглифи, съхранени в камъните, е невероятна.

View post on Instagram
 

Когато преместили столицата си от северния Мемфис на юг към Тива (16 – 11 в. Пр. Хр.), египетските фараони спрели да строят пирамиди и започнали да оставят телата си в подземни гробници. Така се формирала и Долината на царете, следващата грандиозна забележителност, която се намира в непосредствена близост до Луксор. В тази безценна съкровищница на египетската култура до момента са открити 66 гробници, сред които тези на най-величествените фараони, управлявали някога Египет. Тези древни погребални камери и саркофази, според мен, трябва да са неизменна част от посещението на всеки турист.

View post on Instagram
 

Радвам се, че отделих един ден от почивката си именно за тези свещени места, защото научих безценни и любопитни факти за древноегипетската култура и монументи. Определено си заслужава всичко това да бъде видяно, защото помещенията по нищо не приличат на европейските, мрачни, средновековни гробници. Египетските са светли и цветни, а издълбаните в стените йероглифи са нещо, което би впечатлило абсолютно всеки посетител. А вие само можете да се убедите от снимките, които съм направила.

Луксор и Египет успяха да ме срещнат с коренно различни култури, светове и нрави, изпълниха душата ми с радост, красота и великолепни гледки, които не могат да се видят никъде другаде. Накараха ме да се вгледам в себе си и реалността, в която живея, и да разбера, че “всеки вижда само онази красота, за която е дорасъл“.

А ако вие сте любопитни за още красиви кадри и разкази, можете да ме последвате в Инстаграм на @blagomira.springlady.