Автор
Веселина Петрова

Махат КПП-тата. Пет идеи за разходка извън града

Карантината вече не е това, което беше. Маските на открито не са задължителни. Махнаха КПП-тата. И пътят е чист. Затворените ни доскоро душици мечтаят за природа. За зелено и чист въздух. Затова ние ви предлагаме няколко близки и невероятно красиви маршрута. Насладете им се!

Земенският манастир


Манастирът се намира само на 80 км от София по посока Перник и Радомир. Църквата към манастира е изключително красива и стара, но запазена. Самата обител е основана през XI век. Оттам се открива невероятна гледка към София. Манастирът има поддържан двор с много цветя.

Драгоманското блато


Драгоманското блато е най-голямото карстово блато в България. Намира се на 40 км северозападно от София и на около 3 км от град Драгоман. Една от малкото възстановени влажни зони у нас. Има доста редки растения, но най-голямото богатство са птиците. Най-голямото богатство на блатото са птиците. Установени са 237 вида, от които около 130 гнездят в блатото и отглеждат поколенията си тук. Има изградени дървено мостче с дължина 300 м и кула за наблюдение и снимане на птиците. Маршрутът ще допадне и на децата.

Трънското ждрело


Ждрелото е уникален каньоновиден пролом на река Ерма в Западна България. Намира се в най-източната част на планината Руй, в община Трън, област Перник. На около 3,5 км северно от Трън. Гледката спира дъха. Свързано е с местна легенда за невъзможната любов между двама влюбени – богата девойка и беден младеж. Майчина клетва ги проклела и те се превърнали в две скали от двете страни на река Ерма. От южния край на ждрелото тръгва Трънската екопътека (13 км), преминаването по която ще ви отнеме около 8 часа.

Екопарк Искър-Панега


Екопарк Искър-Панега е идеалното място за разходка около София. Изграден е край река Златна Панега и предлага на туристите много живописни мостчета, беседки и дървени платформи. Екопътеката има две предимства - близо е до София и се изминава за по-малко от 45 минути. И е една от най-красивите в България. Има местенца, на които се предлага храна, както и пейки и беседки, в които да хапнете. Можете, разбира се, да си направите пикник!

“Дядо Йоцо гледа”


Паметникът се намира съвсем близо до София. От него се разкрива феноменална гледка към Искърския пролом. Всъщност паметникът е на героя от едноименния Вазов разказ, публикуван в сборника „Видено и чуто“ през 1901 г. Дядо Йоцо е сляп старец, живеещ в Искърския пролом, който с умиление проследява прокарването на железницата през трудния терен. През 2005 г. на скалите край село Очиндол е издигнат паметник от скулпторите Георги Тишков и Моника Игаренска. Красотата на природата е уникална. А на всички любители на природата препоръчваме Вазовата екопътека.

*Раздаваме страхотни подаръци! Включи се в нашата игра и можеш да спечелиш мултикукър! Виж как тук:

[ИГРА] Играй и спечели с Kikkomania! Спечели една от 10 -те торбички с изненади на Kikkoman или 1 уред за бавно готвене CrockPot!
1.Сподели в коментар под поста твоите 3 причини защо предпочиташ да готвиш вкъщи
2.Ако имаш желание, харесай и сподели поста с твоите приятели
Печелившите ще изтеглим на 08.05.2020г.
Успех!
*Виж пълните условия на играта тук: https://bit.ly/3d7c8tb