Автор
Woman.bg

Матмата: Един впечатляващ град и неговата история

В Тунис, на 450 км. южно от столицата, се намира малкото, но впечатляващо, градче Матмата - най-голямата общност на троглодити (хора, които живеят в пещери и скални жилища).

Името на града - Матмата е дадено от берберското племе, което живее в този регион.

Не е известно как и защо е бил точно по този начин построен градът, но за сметка на това се разказват много истории за възникването му.



Според една от най-популярните, градът бил основан преди много, много години, веднага след Пуническите войни, когато римляните изпратили две египетски племена в региона и им дали разрешение да прогонят и избият местното население, и земята да стане тяхна собственост. Повечето жители в региона избягали, отдалечавайки се навътре в пустинята, където построили новите си домове под земята. Те напускали добре укритите си домове през нощта и атакували нашествениците, докато окончателно ги прогонили от родните си места, пишат от idi.bg

Според другите версии, древното селище се появило на бял свят преди около 700 години, когато хората не можели да понесат палещите лъчи на жаркото слънце. Така, то било превърнато в подземен лабиринт, в който отделните домове били свързани с тунели под земята.

Температурата в жилищата на троглодитите оставала постоянна около 20 -22 градуса и през лятото, и през зимата.



Един от най-любопитните факти е, че градът е бил част от земната карта от около 1000 години, без светът да подозира за съществуването му. Това става едва през 1967 г., когато силен дъжд наводнява домовете на жителите му и те са принудени да помолят за помощ властите. Много от къщите са унищожени, но с финансовата подкрепа на държавата на тяхно място са построени нови.

Към момента в Мамтата има около 100 подземни жилища, но и те са достатъчни, за да предизвикват интереса на хилядите туристи всяка година. И тук е моментът да си кажете : "Хм, това място ми изглежда много познато" и ако сте почитател на поредицата "Междузвездни войни" имате пълното право да мислите така. Точно тук Джордж Лукас е снимал сцените от планетата Татуин, на която живеят чичо Оуен и леля Беру. Е, ако ви се прииска да усетите вкуса на живота на един троглодит, можете да си наемете стая в хотел Сиди Дрис.