Автор
Цвета Герчева

Мисия пътешествие: Кои са най-красивите тайни кътчета на България

“Кажи ми как пътуваш, за да ти кажа какъв си”. Този надпис ме посрещна на входа на една стара вила на Амалфийското крайбрежие преди няколко седмици, докато обикалях любимото Равело в първите дни на пролетта. И истината е, че тази табела ме накара да се замисля. А ако пък трябва да ви кажа как пътувам аз - тук анализът е не просто излишен, а в частност тотално невъзможен. Може би защото като човек с много приятели често ми се случва сутрин да изляза уж за работа и да се прибера след три дни отново вкъщи, прибавила поредното приключение в тайния архив с папките “ Не казвай на никого къде ходи”.


И истината е, че пътуването е всичко, което ме кара да се чувствам жива. Обожавам онова усещане, което ме обзема, щом спра на близкия Shell, напълня резервоара до горе и поема по пътя. Свободата да бъдеш щастлив за мен е в онзи телефонен разговор, който водя обикновено от бензиностанцията, докато хапвам нещо малко и енергийно и търся някаква добра напитка за из път.

“Здрасти, тръгвам да знаеш - след няколко часа съм при теб.” И изведнъж светът става едно по-добро място!


После забравям за телефона, качвам се в добрата стара кола и паля към хоризонта.
И понеже като един истински любим фотограф и аз обожавам да се губя из България, днес ви споделям една моя малка тайна. Често отварям картата - не обичам дигиталните,освен ако не съм в града - избирам място, на което не съм била, и отивам на изследване. В журналистиката най-важното винаги е било да можеш да виждаш как живеят хората. Там са истинските истории.

Именно така открих и няколко любими мои места в България, които ще ви споделя, не за да се хваля, а за да ви провокирам да ги посетите:

Славянка - забравената планина

Някъде на края на географската граница на България - почти неизвестна, дива и все още истинска, се намира Славянка - планината, в която смъртта си намират двама велики българи - Гоце Делчев и Димчо Дебелянов. И макар да се оказва извън популярните туристически маршрути, Славянка е красива и много интересна планина на границата ни с Гърция. Признавам си - обожавам да минавам за един уикенд през този край, защото е наистина див и много, много красив. Местните наричат планината Али ботуш, така че, ако спрете с колата някъде в околността на Хаджидимово и питате за пътя към Славянка, няма да ви упътят. Моят съвет е да не пропускате да минете през красивите Лещен и Ковачевица и да се отбиете до село Парил, където се намират и най-пленителните пешеходни маршрути към Славянка.

Пчелина - да се накиснеш в Рая
Древните гърци вярват, че минералната вода лекува не само тялото, но и душата. Аз съм склонна да им вярвам, защото съм се убедила от личен опит, че колкото и да ми се е насъбрало, само един час в минералните басейни на Пчелина (само на час е от центъра на София по магистрала "Тракия") и вече съм нов човек.

Минералната вода там е приказна, има сходни химични качества като тази в няколко легендарни курорта в Алпите и не на последно място - цената на СПА изживяването е наистина доста прилична.


Сърница - където все още има истински хора

С годините започвам все по-често да се влюбвам в места и все по-рядко в хора. Но ако има нещо, което истински ме изненада тази есен, то това са хората на Сърница. Тук е излишно да ви казвам, че мястото е наистина много красиво. И че природата е почти девствена, а язовирът е като онези магични езера от легендата за крал Артур. Ако искам да разкажа нещо за мястото, това е историята на неговите хора. Случайно имах шанса да прекарам два дни в Сърница, да си поговоря с местните, да изпием по едно кафе с жените във фризьорския салон и днес пиша този материал, за да ви кажа: "Идете до Сърница. Купете си зеленчуци от местна жена, която ги отглежда в градината си. Изпийте един чай в сладкарницата в центъра. Ако се чудите има ли машина на времето - ето имам една тайна за вас - има. В Сърница е".

И ако сега вече правите тайно планове къде да избягате за уикенда - един съвет от мен - станете рано, минете през близкия Shell ( можете да намерите най-близката до вас бензиностанция през това приложение, което е супер полезно), вземете си едно капучино (много е добро и всяко пето е безплатно) и запалете колата към онова място, за което винаги сте мечтали, но все нямате време да посетите.

И не забравяйте - щастието си зависи само от вас. Струва ли си да чакате някой по-подходящ момент, или е по-добре да бъдете щастливи още сега? Просто си признайте #обичампътуването.

* Засищащият натурален десерт на Deli to go пък е просто феноменален, страшен фен съм му!

(в материала има продуктово позициониране)