Мислите си, че познавате България? А за тези пет местенца чували ли сте?

04 декември 2022 | 12:00
9969
1
Инстаграм, Pixabay
1

Любопитни, интересни и сравнително непознати. Такива са следващите пет места или обекти, които днес ще ви представим. Ако ви се намира малко време и желание за пътешествие, стягайте раницата.

Музей на религиите в Стара Загора

Всъщност, това не е типичен музей. Става въпрос за една голяма и красива сграда, в която през вековете са се наслагвали различни религиозни практики. Може да видите останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х – ІХ век пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ век), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ век) и мюсюлмански храм (ХV – ХХ век), и всичко това „под един покрив“. Има красиви стенописи и пластична декорация.

 

Чавдар, селото, което всички дават за пример

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Мона (@monika.kr_)

Красиво, подредено, въобще не прилича на типично село... Да не говорим за малките къщички, направени целите от кал, слама и колове, пресъздаващи раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. Намират се извън селото, наблизо.

Марина река - „класна стая на открито“

Звучи странно, но е супер атрактивно място. Намира се в защитена местност Марина река, на 12 км от Царево. На малките дървени чинове може да научите за видовете от изгубената преди милиони години терциерна флора.

Арт-къща с музей „Куклите“

Ако обичате да работите с ръцете си и детското във вас е още живо, Арт-къщата с музей „Куклите“ е най-правилният избор, който може да направите като избор на място за посещение. Намира се в центъра на София, а разнообразието, което предлага е огромно – може да се насладите на над 3000 кукли, разпределени в 6 зали. Представени са порцеланови, антикварни, съвременни, марионетки, сувенирни кукли от България и от света, марионетки от захар, восък или прежда. а излизане от музея има работилница, в която може да се превърнете в майстор и да направите мечтаната си кукла.

В царството на водните лилии

Намира се край село Малък Преславец. Блатото там е осеяно с множество бели водни лилии (Nymphaea alba), които са със статут на застрашен вид в Червената книга на България. Една от последните запазени влажни зони по българския бряг на река Дунав. Има над 147 вида птици.


Коментари

1
  05 декември 2022 | 18:38 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени