Автор
Люблена Папазова

Мозайки на 15 века спасяват души в Пловдив

В Пловдив няма как човек да скучае. Дали ще се разхожда из калдъръмените улички на Стария град, дали ще пийва кафе или бира в арт пространството на възстановения квартал „Капана” или просто ще поседне на пейка в Градската градина, удоволствието от срещата с града винаги е гарантирано. Всъщност европейската столица на културата е най-старият жив град в Европа, а едно от доказателствата за това за двете базилики, възстановени наскоро с активното участие на фондация „Америка за България”.

Едната - Малката базилика, вече е отворена за посетители, а мозайките в нея са нещо, което трябва да се види. Разглеждала съм римски мозайки на десетки места - от Йордания през Кипър до нашата вила „Армира”, а тези в Пловдив не им отстъпват по нищо. За да им се насладим, основен принос има фондация „Америка за България”, която извади от забвение и разруха тези шедьоври. През 1988 г., при строителството на жилищен блок в Пловдив, случайно били открити руините от раннохристиянска църква от средата на V-VI в. След години на забрава, през 2010 – 2013 г., с инициативата и финансовата подкрепа на фондацията, културното министерство и общината в Пловдив, беше осъществена цялостна реставрация на мозайките под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева.

Днес базиликата посреща посетители от цял свят, които с часове съзерцават мозайката с изображение на елен. В християнското изкуство еленът представя стремежа към спасение на душата. Затова той често присъства около кръщелни купели - символ на желанието за духовно пречистване с покръстването. Еленът жадува водата, така както християнинът – вярата. Тази мозайка, както и всички останали, е от VI в. Те са изработени от камъчета, мрамор, керамика и стъкло.

А за да разгледате мозайките в Епископската базилика, която се намира на няколко метра от Малката базилика, ще трябва да почакате до септември. Тя става достъпна за туристите отново с финансовата помощ на „Америка за България”. От 26 септември жителите и гостите на Пловдив ще могат да видят 2000 квадратни метра римски мозайки, включващи над 100 уникални медальона с различни видове птици - от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки. Именно тази с пауна посланици от 19 държави, сред които и американският Ерик Рубин, почистиха със специални четки като истински археолози.

Дипломатите участваха в българския обичай "викане", който съществува и в САЩ, обясни Десислава Тарльокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България”. Традицията повелява при викането стопаните на новопостроен дом да благодарят на строителите и да го нарекат с пожелания за благополучие. Така в съзвучие с обичая езици от цял свят прозвучаха отново след стотици години в Епископската базилика на Филипопол - старото име на Пловдив. Посланиците отправиха пожеланията си за общо бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение, единство. Посланията - всяко на своя оригинален език, на български и на английски, ще бъдат гравирани на стена в публичното пространство до бъдещия вход на Епископската базилика на Филипопол.


Първа своето послание прочете Нанси Шилър, президент на фондация “Америка за България”, която показа силната си връзка с България, като избра думите на Васил Левски :„Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“.

Четете още: 12 велики книги, които всеки българин трябва да прочете