Автор
Люблена Папазова

На плаж в Йордания - с килим и кон

Йордания може и да има едва 20 километра от крайбрежието на Червено море, но местните обичат да ходят на плаж, при това го правят по начин, който заслужава да се види. В единствения град в хашемитското кралство на морето - Акаба, плажовете са сравнително тесни и каменисти, но това не плаши нито йорданците, нито все по-големия брой чужди туристи, поели към арабската държава.


И ако европейците чинно постилат кърпата си и лягат да събират тен, то ходенето на плаж за местните си е истински пикник. Всяко семейство в страната има средно по четири деца, така че под чадъра на пясъка, който е безплатен, се настаняват поне шест души.

Майката, която е забрадена и в дълга роба, носи килим - голям и в повечето случаи с ресни, който постила върху пясъка. Той се отрупва с възглавници, но не надуваемите, с които ние сме свикнали, а плюшени големи възглавници, на които се подпират по-старите членове на семейството. В това време синовете и бащата се заемат с приготвянето на барбекюто - обикновено на специални пещи, изградени върху пясъка, на което мятат овчи мръвки и традиционните тънки питки.

След хапването, и жените, и мъжете захапват наргилетата, които са поне две за всяка компания, а след това идва ред и на свирните с тамбура или просто припяване с пляскане на ръце.

Започват да се танцуват мъжки хора, които доста напомнят за нашите, а някои смелчаци дори яздят коне.


В почивните петък и събота на градския плаж на Акаба е изключително пренаселено, защото йорданците прекарват на него почти пълните два дни и не си тръгват, когато слънцето залезе. За спокойствието им се грижат полицаи, които обикалят с автомобилите си направо по пясъка, както и пожарна кола. Сравнително уединение предлагат крайградските плажове в Акаба, по-далеч от центъра, до които превозът е задължително с кола или пък затворените ивици на големите хотелски вериги. В изключително чистото Червено море влизат основно децата, както и мъжете, които не носят бански, а се къпят направо с дрехите. Жените нагазват най-много до коленете, но всички усилено се снимат с телефоните си да документират как се ходи на плаж по йордански.

Четете още: Секс пиратите на Петра – една история с неочакван край