На разходка из гигантските паметници на Скопие (Снимки)

Търсите разнообразие дори и за ден, но хем ви се иска да е наблизо, хем да не е в България. Били сте вече по родното Черноморие. И на планина сте ходили. Омръзнала ви е разходката по добре познатата „Витошка“... Искате да изпиете по кафе и да видите друг различен център. Отскочете до Скопие за един следобед.

За около 4 часа и вече ще сте в Македония, която ще ви посрещне не с един, не с два, а с множество паметници. Именно заради това някои определят Скопие като столицата на кича. Едно обаче е факт – места за снимки има, колкото искате. През 5 метра може да позирате до голяма статуя за снимка. Ще ви се получи добре!

Още в първия един час ще видите триумфална арка, която наподобява тази в Париж. Няма как да подминете и паметниците на цар Самуил и братята Кирил и Методий и още, и още...

Непосредствено до Каменния мост се намира паметникът на Св. Св. Кирил и Методий.

Разхождайки се по централните улици в Скопие, ще се сетите и за Лондон, защото със сигурност ще видите двуетажни червени автобуси като тези в британската столица.

В центъра на града, разбира се, е позициониран огромен монумент на Александър Македонски със сабя в ръка. Под статуята има и голям фонтан, който в по-късните часове, когато стане достатъчно тъмно, е осветен. В сърцето на този център определено може да направите фотосесия.

На площад "Македония", в центъра на града, ще видите гигантски паметници на бащата на Александър Македонски - Филип.

В близост до това наистина голямо произведение на строителството ще преминете по Каменния мост.

Когато погледнете от моста надолу към реката, ще видите вградена във водите ето тази фигура - жена, която скача, за да спаси давещо се тяло.

След моста попадате директно на площад „Македония“, който е нещо като преход към Старата скопска чаршия. Ако може да се направи асоциация, за миг ще ви заприлича на Капалъ Чарши в Истанбул. Все пак големината и атмосферата на чаршията в Турция е несравнима.

Тук обаче може да изберете интересни магнити и сувенири. Освен това има достатъчно заведения, където да хапнете плескавица или гравче на тавче. Персоналът в заведенията е любезен. Ще ви обслужат с усмивка, а езикова бариера няма.

След като вече сте сити, може да продължите разходката си. Сравнително близо до Чаршията се намира Скопско кале – крепост, разположена на високия рид Градище с изглед към река Вардар. Място, подходящо за снимка! По време на земетресението от 1963 г. Калето е повредено, но възстановителните работи след това укрепват кръглите и квадратни кули. С днешна дата именно това място е една от туристическите забележителности в Скопие. Не че си е наша, но крепостта във Велико Търново е по-голяма и изгледът несъмнено е по-величествен.

След тази обиколка е време и за следобедно кафе. Бързо се спуснете до центъра, до статуята на Александър Македонски и изберете едно от заведенията. От страната на р. Вардар обстановката е приятна, като точно там ще видите и кафенето-кораб. От другата страна на монумента също ще имате възможност да седнете на по кафе или студена напитка и сладолед в бурканче. Настанете се удобно и поръчайте по едно кафе. Ще ви излезе около 2 български лева.

Тук, на улицата, където са разположени кафенетата, се намира и къщата на Майка Тереза, покойната лауреатка на Нобелова награда заради благотворителната й дейност. Влиза се за разходка вътре само с група от над 10 души не по-късно от 17 ч. Може да видите дома й и отвън, а пред него се намира изобразена фигурата й.

Малко по-надолу, по улицата, ще видите един интересен монумент, който си е македонско произведение - статуята на кифлата. Тя, кифлата, е изобразена с къса рокля, слънчеви очила, вързана е на кок и с телефон в ръка.

Вечер Скопие е оживен. Имате усещането, че сте на морето – сякаш сте в отпуск. Много млади хора се разхождат по един от символите на града - Каменния мост над р. Вардар. Наоколо заведенията са пълни и никой не бърза. Влейте се в тази атмосфера преди да тръгнете обратно към границата. В по-късните часове кажете „Довиждане“ на Скопие. Може би до следващия уикенд...


Основна снимка: Pixabay.com, Други снимки: Автора

Последно от woman.bg