Автор
Антония Михайлова

На разходка в първия подводен музей в Европа (Видео)

Представяли ли сте си някога, че един ден ще имате възможност да се потопите във водния свят и там да се насладите на великолепието и красотата не на подводни рифове и морски създания, а на... човешкото изкуство?



Е, вече е факт.
Първият подводен музей в Европа се казва Museo Atlantico.

Той се намира в кристално сините води край бреговете на о.Лансароте на Канарските острови, Испания.

Уникален е със своята серия от каменни фигури, разположени на 12 метра под повърхността на океана в девет подводни галерии.


Музеят е с площ 2 500 кв. м, а експозицията включва над 300 скулптури, изобразяващи картини и фрагменти от живота на съвременния човек.


Тук може да видите скулптура на момиче, което си прави селфи, лодка с отчаяни бежанци в опит да стигнат до бреговете на Европа, група от хора, които се движат срещу 4-метрова стена и други фантастични хибриди на хора и растения, съставени от флората и фауната на острова.


Музеят за съвременно изкуство Museo Atlantico е първият подводен музей в Европа и Атлантическия океан и е проектиран да издържи в продължение на стотици години. Под въздействието на водата и морския живот, кипящ край фигурите с течение на времето те ще ерозират бавно и постепенно, но това ще се случва в продължение на векове.


Районът, в който скулптурите са спуснати, е биосферен резерват, намиращ се под защитата на ЮНЕСКО. Целта на проекта е фигурите да се превърнат в изкуствен риф, за да може местните морски видове да продължават да се размножават.


Водната атракция е дело на британския художник Джейсън де Кеърс Тейлър, известен със своите подводни скулптури и инсталации. Роден е през 1974 г., а животът му още от детска възраст преминава в пътуване между Европа, Азия и Карибите.


Като студент е повлиян от наложилото се в САЩ още в края на 60-те години на 20-ти век течение в изкуството – лендарт. Става въпрос за изкуство, което се създава в природна среда, предимно с природни материали и съществува в симбиоза и хармония с природата. Впоследствие художникът започва да се развива предимно в тази област. Преди да направи "Museo Atlantico", Джейсън де Кеърс Тейлър е изградил още две подобни атракции – във водите край Мексико и в Гранада, Карибите.


Тейлър е и подводен еколог и е носител на престижни награди за подводна фотография. Той е квалифициран инструктор по гмуркане с над 40 години опит. Преди 10 години печели международно признание с първия в света подводен скулптурен парк в Гренада.


Самият Тейлър споделя за своето творчество: "Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас".


Очаква се музеят да отвори врати за посетители в края на февруари.

Вижте видеото, за да се потопите още по-дълбоко в красотата на подводното преживяване >>