В Дубай по това време на годината температурите не падат под 35 градуса, дори и в късната вечер, но това не може да спре любителите на ските. В един от моловете в емирството е създадена истинска зимна приказка - няколко писти, бобслей и дори лифт, които функционират при температури от минус 5 до нула градуса, докато навън дори камъните се пукат от жега. Всъщност тематичните паркове-били те зимни, водни с пързалки, басейни и плажове или посветени на някоя марка като „Ферари”, са един от стълбовете на туризма в Обединените арабски емирства.

Макар че входът е доста солен ,към 300 дирхама или 150 лева за ден, те са винаги пълни, защото кой знае колко други забавления няма по това време на годината. Парковете с пищните цветя и красиво осветление са затворени, защото все още е твърде топло, пък и посетителите не горят от желание да излизат за дълго навън. Поради тази причина и на плажа може да издържите едва няколко часа, въпреки прекрасните и огромни пясъчни ивици и сините и чисти води на Персийския залив.

В Дубай обществените плажове са безплатни, точно както у нас, но за сметка на това храните са твърде скъпи. Килограм грозде излиза към 20 лева, но пък бутилираната вода е напълно достъпна с цени като в България. Далеч по-поносими са цените в съседните на Дубай емирства - Шарджа и Абиджан, затова повечето нашенци, които работят в Дубай, си избират домове там. Така те пътуват всеки ден по невероятните магистрали между трите емирства и въпреки, че пътищата са широки и прави, задръстванията са направо чудовищни.

За да ги бори, Дубай непрекъснато разширява метрото си, а спирките на градския транспорт за климатизирани. Освен тематичните паркове, моловете са другото място за забавления в Дубай. В един от тях се намира и Бурдж Халифа - небостъргач, който със своята обща височина от 828 м е най-високата конструкция, строена някога. Хиляди туристи на ден се качват на площадката за снимки на покрива, за да се увековечат със спиращата дъха гледка, а нощем, за да наблюдават и приказните пеещи фонтани в подножието на кулата.

Четете още: На охлюви и вино верде в Португалия