Автор
Woman.bg

Най-добрите градове за живот в света за 2018-а (Снимки)

Класация на Economist Intelligence Unit за най-добрия град за живеене през 2018-а избра за първи път на челна позиция столицата на Австрия – Виена.

С това градът на изкуството измества от първата позиция Мелбърн. Бившата австралийска столица държеше титлата за най-добър град за живеене в продължение на цели 7 години.

Списъкът оценява 140 града на базата на икономическа стабилност, сигурност, ниво на престъпност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Освен Виена само още един европейски град успява да влезе в топ 10 на класацията – това е Копенхаген, който попада на девета позиция. Останалите места се разпределят между градове в Австралия, Япония и Канада.

Японските Осака и Токио също са в десетката, съответно на трета и седма позиция. И двата града постигнаха най-високия си рейтинг в проучването тази година благодарение на намаляването на престъпността, както и подобренията в обществения транспорт.

Economist Intelligence Unit отбелязва, че през последната година европейските градове се "връщат към нормалността" след продължителен период на затягане на мерките за сигурност заради заплахите от терористични атаки.

Единствените градове, които отбелязват спад в критерия "стабилност" през последните шест месеца, са Варшава (Полша), Абу Даби и Дубай (Обединени арабски емирства) и Коломбо (Шри Ланка). Причината за спада в полската столица е "заплахата от граждански размирици, след като близо 60 000 души участваха в националистическо шествие по случай Деня на независимостта на Полша през ноември 2017 г."

Хамбург и Хелзинки, които заемаха десето и девето място миналата година, отпаднаха от класацията.

Ако се чудите обаче защо престижни центрове като Ню Йорк (57-мо), Лондон (48-мо) и Париж (19-ти) са на позиции, далеч от първите в десетката, то причината е защото всички те страдат от по-високи нива на престъпност, задръствания и проблеми с обществения транспорт.

На дъното на класацията е сирийската столица Дамаск.

Четете още: Пловдив сред най-добрите дестинации в Европа за 2019-а (ГАЛЕРИЯ)