Туристи от цял свят се стичат към мъничък крайбрежен френски град, където голотата е не просто позволена, но и препоръчителна.

Курортът Village Naturiste в Cap d’Agde е магнит за нудисти. През топлите месеци от годината голите тела, разхождащи се из градчето, наброяват близо 40 000.

За сведение на всеки, който не вярва, че можеш да прекарваш 24 часа гол, в Village Naturiste има банки, фризьорски салони, супермаркети и дори оптики, които посрещат с усмивка своите чисто голи клиенти.



Как това малко и спокойно френско градче успява да се превърне в нудистка дестинация №1 в света?

През 50-те години на миналия век Франция се съвзема след Втората Световна Война и има нужда от почивка и спокойствие. За да си осигури тези привилегии и да заличи травмите от войната народът масово започва да посещава крайбрежията на родината си. Завръщайки се сред изоставените си по време на войната земи, аристократичният род Олтра от Cap d’Agde заварва земите си си препълнени с нудисти, радващи се на лятното слънце и солените води на Средиземноморието. Практичният разум заговаря в тях и те решават да наложат такси за използването на местния плаж.

През 60-те години мястото се превръща в популярен къмпинг с каравани, като най-много туристи-нудисти пристигат от Германия и Холандия.

Част от тях се влюбват в мястото и започват да строят къщи, в които се преместват да живеят целогодишно със семействата си. Животът на градчето се съсредоточава около чуждоземците, предимно германци, и новата му история започва да се пише с истински замах.

До началото на 70-те френското правителство вече усилено търси начини да развие туризма по крайбрежията на страната. Така се ражда и идеята за официално налагане на такса „нудистко плажуване“.

Днес посетителите заплащат по 6 паунда, за да прекрачат огражденията на плажа и да свалят дрехите си.

През последните няколко години обаче хората се оплакват, че Cap d’Agde се е превърнал в град-мечта за суингъри, превръщайки го не в нудистка, а в сексуална дестинация за отмора и релакс.