Ако сте любители на пътешествията и често отскачате до някоя различна дестинация, то вероятно знаете или пък вече сте били на едно от тези места. Много от вас обаче може и да не са чували за тях. Заслужава си да посетите тези хубави малки градчета в Европа. Има какво да се види. Атмосферата е магична и обещаваме няма да ви натовари прекалено голямата лудница на космополитния град.

Чески Крумлов, Чехия

Градчето е разположено в южната част на страната. Ако сте решили да посетите Чехия, то това място си заслужава внимание. Места като центъра за изкуство "Egon Schiele" ще ви впечатлят. Ако попаднете в това малко градче, може да отскочите до кафенето "Kafírna Na Starém Plešivci", което предлага чудесни топли напитки и домашно приготвени десерти.

Сопот, Полша

Ето още едно китно градче, което заслужава вашето внимание. То може да се определи като убежище за тези, които търсят романтика край морето. Тук се намира и т. нар. "Изкривена къща", която е построена през 2004 година като част от търговския център Rezydent. Няма начин да не се щракнете пред тази сграда на изкуството. Освен това в град Сопот ще може да минете и по най-дългия дървен кей в Европа. Заслужава си да отскочите тук дори и за ден. Едно от хубавите места, където може да отседнете в Сопот е комплекс Tawerna Rybaki, с невероятна гледка към морето и първокласен морски ресторант.

Сентендре, Унгария

Това място определено е арт. Сентендре е градът на художниците, на галериите и на различните видове изкуства. Тук на почти всеки ъгъл може да откриете художествена галерия и работилничка. Освен това в града има и много барокови сгради. Сентендре е едно от най-романтичните места в Унгария. Този град е чудесна дестинация за отдих и вдъхновение.

Токай, Унгария

Регион Токай е гордостта на Унгария, когато става въпрос за винопроизводството. Токайското вино става все по-важна стока за региона от 17 век. Едно от най-хубавите вина е Tokaji Aszú, произведено от грозде. Тук може да посетите не една и две изби за вино, както и да се насладите на прекрасната историческа архитектура на града. Разположен в реконструирано имение от 19-ти век, Castle Hotel Grof Degenfeld е един от най-луксозните хотелски комплекси в Токай, където разбира се, има подземни винарски изби.

Егер, Унгария

Освен че е един от най-живописните градове в Унгария, Егер е известен с производството на червено вино. Тук виреят едни от най-хубавите унгарски сортове грозде. Една от забележителностите на града е средновековната крепост, където турската армия била победена от малка унгарска армия през 16 век. В Егер може да откриете и чудесни заведения за хранене, но Macok Bisztró és Borbár се отличава с вкусна храна и много разнообразни вина.

Тренчин, Словакия

Този красив словашки град е идеална дестинация за любителите на историята. Тук се намира замъкът Тренчин. Сигурно е, че когато го видите ще останете без дъх. Старият град също е очарователен със своите тесни улички. В града се намира и уникалният хотел Elizabeth.

Банска Щявница, Словакия

Разположен сред зелени хълмове, този град е под закрилата на ЮНЕСКО. Той е в центъра на Словакия и е най-старото миньорско селище в Словакия. Градът е известен и като „Меката на минералите“, тъй като в него са открити близо 150 вида, включително благородни метали. Ако попаднете на това място, отскочете до "Divná Pani Caffé", където ще може да опитате едно от най-добрите кафета, ако сте любители на тази топла напитка.

Балатонфюред, Унгария

На това място може да се насладите на красива природа и то през цялата година. Задължително отскочете до езерото Балатон - една популярна унгарска дестинация за отдих. Балатонфюред е идеалното място за релакс. Атмосферата тук е спокойна и предразполага към дълги разходки. Ако се изморите, може да седнете в някое заведение, където да се насладите на вкусната унгарска кухня. В Балатонфюред може да си вземете стая в хубав хотел на достъпни цени.