Най-красивите мостове в Европа, които трябва да видите

В Европа има много красиви мостове. И романтични. Някои от тях разказват невероятни истории. А според туристическото издание Traveler, има такива, по които трябва да минете поне веднъж... Вижте кои са те!

Верижният мост „Сечени“ в Будапеща: един от най-красивите висящи мостове в Европа


Построен през 1849 г., съществуването му завинаги е свързало Буда с Пеща и дори днес пресичането му означава разбиране на разликата между източната и западната част на града. Неговата фантастична структура над река Дунав е едно от най-емблематичните изображения на Будапеща и без съмнение това, с което жителите му се гордеят. Един съвет, не пропускайте фантастичната гледка.

„Вашку да Гама“ в Лисабон: един от най-дългите в Европа



Повече от 17 километра асфалт завършват шеметен инженерен подвиг, който се извисява с ефирна елегантност върху безкрайното синьо на р. Тежу. Проектиран да преодолее натоварения трафик в покрайнините на Лисабон през 1998 г., той е една от най-добрите емблеми на новия Лисабон.

„Мост на въздишките“ във Венеция: класика между каналите



Бароковият бял коридор, който свързва двореца на дожите със стария затвор Пиомби, използван от инквизицията, е един от най-известните кътчета на Венеция. Наричан „на въздишките“ заради въздишките на затворниците, които съзирали морето минавайки по него, преди да потънат в мрачните килии на затвора. И въпреки че съдбата им не е за завиждане, гледката, която се запечатва от моста, наистина е удивителна.

„Новият мост“ в Париж: мост със заглавия

Въпреки името си, Новият мост е най-старият в Париж, а също и най-дългият - 232 метра. Името му идва от факта, че е първият построен от камък в края на 16 век. Дълги години той е бил и най-широкият мост и въпреки че вече отдавна не оправдава това име, продължава да е един от най-добрите за разходка и гледка към Сена.

„Мостът-параклис“ в Люцерн: най-старият дървен мост в Европа

Очарователният швейцарски град Люцерн има честта да има най-стария дървен мост в Европа. Построен през 1333 г., за да защити града от атаки, голяма част от него и вътрешните му рисунки са унищожени от пожар през 1993 г. До него е Водната кула, която през вековете е била затвор, наблюдателница и съкровищница. Мостът свързва старата и новата части на Люцерн.

„Виадукт Мийо“, Тарн: окачен над зелени ливади


Когато го преминете, няма да се озовете над водата, а над обширното зелено и златисто плато Тарн - онази област в южната част на Франция, където животът минава с невъобразимо спокойствие, което притежават само местните. Това е най-високият мост, построен за автомобилен трафик до такава степен, че в мъгливи дни, ако колата ви не е много стара, ще изглежда, че летите.

„Старият мост“ във Флоренция: златарство на Арно

View post on Instagram
 

Това е най-старият мост в Европа, където занаятчийството и търговията текат от векове. Построен през 1345 г. върху руините на друг мост, преди това е бил Мостът на месарите, но от 1593 г. златарските майстори на Флоренция превземат живописните му помещения. Днес освен бижута, можете да намерите сувенири и малки.


„Стари мост“ в Мостар, Босна и Херцеговина: истински символ



Неговият образ предава войната в Бивша Югославия по-добре от хиляда думи и въпреки това днес той също е химн на мира и надеждата. Построен през 16 век по време на Османската империя и по заповед на Сюлейман Великолепни, той е напълно унищожен през 1993 г. по време на войната, но се преражда през 2004 г.

„Челси Бридж“ в Лондон: сладък и диво романтичен



Безкрайните му крушки осветяват тъмния хоризонт на Темза с илюзията за панаир. Да го прекосиш означава да преминеш от един Лондон до друг, на северния бряг на кея Челси, портата към един от най-сложните и ориентирани към класа квартали в града, в южния парк Батерси, фантастично зелено пространство. Районът е по-рядко посещаван от туристи.

„Мостът на влюбените“ в Прага

View post on Instagram
 

Той не е толкова известен, като големия Карлов мост, но жителите на Прага обичат този малък и очарователен решетъчен мост, замаскиран в по-малко известната част на красивия стар град. Старият мост, където и до днес може да се види мелнично колело, има собствен воден елф и от няколко години е мястото, което се търси най-много от влюбените, за да заключат катинарите си в знак на вечна любов.