Автор
Веселина Петрова

Най-красивите планини в света

Оказва се, че не познаваме достатъчно добре планетата си. А тя е наистина прекрасна. Доказват го тези снимки... В Световния ден на планините ви каним да се потопите в магията на едни от най-магнетичните и величествени планини в света.


Цветните планини в Китай


Хиляди туристи от цял свят посещават всяка година китайската провинция Гансу, за да се насладят на изумителната красота на Цветните планини. Цветните дъги са се образували преди милиони години в резултат на смесването на голямо количество пясък и други минерални пластове. Високи са и наистина са удивителни...


Жълтата планина


Намира се в източната част на Китай. Районът е известен с гранитните си скали, покрити с борове. Голяма част от върховете надвишават 1000 метра, а експертите смятат, че са едни от най-опасните за катерене. Въпреки това по пътеките през лятото пълзят близо 10 000 души на ден. А властите са обезопасили стръмните скали с вериги и допълнително раздават колани на смелчаците. "Виновни" за странните форми са ледниците.


Свещената планина Кайлас


Разположена е в Западен Тибет. Четири световни религии смятат Кайлас за свещено място, а за индусите тук се намира домът на Шива. Твърди се, че Кайлас влияе върху живота на човека още преди той да я е посетил. Всички, които са били тук, твърдят, че се случват странни неща - с психиката, с душата, дори с тялото. Кайлас има пирамидална форма със снежна шапка, а ъглите са ориентирани в четирите посоки на света и наподобяват свастика.


Рорайма


Необичайната и непристъпна планина с плосък връх се намира във Венесуела. Пейзажите, откриващи се от върховете, са повече от впечатляващи. Тук има множество малки рекички, които текат в продължение на километри, а коритата им са покрити с разноцветни кристали.


Дяволската кула в Уайоминг, САЩ


Тайнствената планина е висока едва 386 м. Образувала се е преди 65 млн. години в резултат на вулканична дейност, а необикновените фигури са се оформили в следствие на ерозията. Индианците смятали, че скалата е създадена от зъл демон, който е бил барабан на върха, предизвиквайки гръмотевици и мълнии. През ХХ век мистичните теории били заменени от фантастични. Според една от версиите, на върха на Дяволската кула има площадка за кацане на НЛО.


Цинги де Бемараха или там, където не можеш да ходиш бос


Цинги де Бемараха е национален парк в района на Мелаки, Мадагаскар. Той е разделен на Големия Цинги и Малкият Цинги, а каменните форми там са забележителни. На местния език „цинги“ означава там, където не можеш да ходиш бос. Цинги представляват карстови плата с подземни води, които са изсекли странни форми във варовиковите скали.


Брайс каньон


Най-острият Националният парк "Брайс Каньон" се намира в щата Юта на височина от 2400 до 2700 метра. Представлява гигантски природен амфитеатър, създаден от ерозията. Геоложките структури, наречени худу (hoodoo), се формират под влиянието на вятъра, водата и леда. Невероятни са!

Прейкестолен

Гигантска скала, която се намира в Норвегия и предлага незабравими преживявания за туристите. Представете си, че сте на ръба на висока скала, а пред очите ви се разкрива красива гледка със зелени хълмове, синьо небе и изглед към океана. Прейкестолен, известен още под името Пулпит Рок или Молитвената скала, е отвесен, леко наклонен и надвиснал над водата скален блок с височина 604 метра. Той има квадратен почти плосък връх с размери 25 на 25 метра. Заради формата си го наричат „трибуна“ или "стол".

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.