Автор
Благомира Василева

Най-красивото море на света е само на 2 часа от София

Вярвате ли в любовта от пръв поглед? Аз да! Особено в онази, която човек изпитва към някое великолепно ново място, на което стъпва за пръв път, както се случи с мен и Червено море.

Ехх, това прословуто Червено море. Има защо да е толкова популярно и целият свят да говори с възхита за вълшебството на неговите подводни богатства. След като веднъж се осмелих да се гмурна в нежните му прозрачни води, никога няма да забравя прекрасните рифове и хилядите красиви, цветни рибки, които до този момент само мечтаех да зърна. А тази любов ще остане в мен завинаги и ще ме кара да искам да се връщам там отново и отново.

View post on Instagram
 

Толкова е магнетичен подводният свят в Египет! Водата е топла, а условията за плажуване в Хургада, най-популярния курорт там, къдет средно годишните температури са между 25 и 30 градуса, са чудесни. Единствено през зимните месеци (декември, януари и февруари) е по-хладно и градусите падат до 15-18.

Не винаги курортът е бил толкова популярен. В началото на 20-ти век Хургада е малко рибарско селце, а туризмът изобщо не е бил застъпен. Водени от съвременните общества, при които е силно застъпено любопитството към природните дадености и забележителности, включително и към тайнствения живот под водата, местните започват бурно развитие на курорта. Все пак, едни от най-добрите условия за шнорхелинг и гмуркане в света, предлагат именно кристално бистрите води на Червено море и намиращия се в близост до Хургара Райски остров. Така, постепенно, курортът се превръща в любимо място за хиляди “изследователи” на дълбините и в до скоро малкото рибарско село се издигат луксозни хотели, улици и ресторанти.

View post on Instagram
 

Ако вече съм възбудила любопитството ви и нямате търпение да разберете как да стигнете до там и да планирате следващото си пролетно или ранно есенно море, ще ви споделя, че най-лесно, поне според мен, е да използвате туристическа агенция. Аз направих така и съм безкрайно доволна. Ще ви разкажа и защо:

Първо, фирмата осигури директен чартърен полет и трансфер от и до хотела ми, което за мен си е сериозно улеснение в тази арабска държава.

Второ, не загубих време и усилия в проучване и организация на всичките ми пътувания извън Хургада. Агенцията ми предложи всичко, което най-много си заслужава (пътуване до Луксор, и Долината на Царете, Пирамидите в Кайро, Сафари в пустинята, гмуркане и шнорхелинг.

И трето, след няколко инцидента в Египет преди 10-тина години, правителството е осигурило значителна полицейска и военна охрана с оглед безопасността на туристите от цял свят. В Хургада е абсолютно безопасно, но честно казано извън нея има доста проверки и не знам как човек би могъл да се справи с тях самостоятелно.

Хургада е много приятен курортен град с пясъчна, плажна ивица от над 20 километра. По цялата й дължина са разположени много 4 и 5 звездни хотели и ризорти, които предлагат качествено настаняване и обслужване, невероятни плажове, палми и зеленина, забавления, хубава храна, пътешествия с лодки, водни спортове, аквапаркове и басейни. Въобще всичко, което човек би искал от една вълнуваща лятна ваканция.

View post on Instagram
 

Освен всичко това, както казах малко по-горе, едно от най-прекрасните места за гмуркане в целия свят е Paradise island, който се намира в непосредствена близост до Хургада. Съветвам ви за нищо на света да не пропускате това пътуване и рифовете, в които живеят всички цветни рибки от филма „Търсенето на Немо“. Още не мога да забравя прекрасната емоция, която изпитах от това пътешествие. Затварям очи и се пренасям на палубата на корабчето, с което пътувахме до там. Слънцето гали кожата ми и делфини скачат острани. А усещането, което ми дават десетките нюанси на тюркоазено синята вода, тишината на морксата шир и залязващото слънце по пътя обратно, дори не мога да опиша с думи.

View post on Instagram
 

Хубавото на Хургада е, че в никакъв случай не е място, което предлага само морски приключения. В рамките само на един ден, сякаш с машина на времето се пренесох от палубата на луксозно корабче сред древните руини на Луксор и долината на Царете, за които можете да прочетете ТУК.

View post on Instagram
 

Почивката ми беше организирана така, че едновременно с великолепието на Червено море да мога да се насладя и на внушителните осанки на Египетските пирамиди, Сфинкса и Музеят в Кайро. Места, които определено бих искала да посетя отново!

А ако сте любопитни за още красиви кадри и разкази, можете да ме откриете в Инстаграм на @blagomira.springlady.