Автор
Весела Георгиева

Най-самотната къща в света посреща гости

Казват, че най-самотната къща в света не е за всеки. Тя е за романтиците, любителите на силните емоции и тези, които нямат нищо против да поживеят известно време без ток, социални мрежи и лайкове.

Това е място, което ще ви помогне да погледнете вътре в себе си и да релаксирате.

View post on Instagram
 

Малката бяла къщичка, "кацнала" на зелен хълм в Елирей - малък остров на юг от Исландия, е обект на десетки теории, някои от които доста мистериозни и невероятни.

Според един от слуховете, къщата е построена от ексцентричен милиардер, който планирал да се оттегли там в случай на зомби апокалипсис. Други предполагат, че е собственост на фанатично религиозен отшелник. Дори в един момент се спекулирало, че певицата Бьорк притежава странната къща и води преговори с правителството да купи острова.

View post on Instagram
 

За съжаление, реалността е по-малко вълнуваща. Бялата постройка всъщност е хижа, изградена от ловната асоциация на Елирей.

След като последните жители напуснали острова, станало ясно, че изобилието от риба и пуфини (Тъпоклюни кайри) също е намаляло. За да улесни ловните пътувания, асоциацията построила къщата като убежище, което разполага със сауна, захранвана от система за събиране на дъждовна вода.

View post on Instagram
 

Тук няма електричество, течаща вода и вътрешни водопроводни инсталации, но пък е налице невероятна гледка.

Островът е обявен за природен резерват и защитена зона, тъй като е основен район за гнездене на буревестници и други морски птици.

Туристическите компании предлагат екскурзии за туристи, които искат да се насладят на местните забележителности, усещането за спокойствие и самота и красивите гледки. Така че, ако ви се пътува, имате вече едно предложение в списъка.