Днес ви отвеждаме на любопитно пътешествие из най-древните градове в света, които днес изглеждат като истинска машина на времето.

Йерусалим, Израел

Постоянно населен от средата на 2 хилядолетие пр.Хр.

Градът е смятан за свещен от трите основни монотеистични религии – юдаизъм, християнство и ислям. През своето многовековно съществуване Йерусалим е бил разрушаван 2 пъти, обсаждан 23 пъти, атакуван 52 пъти, завладяван и отвоюван 44 пъти.

Към днешна дата и Израел, и Палестинската автономия имат претенции към града и водят ожесточен конфликт за него.

View post on Instagram
 

Бейрут, Ливан

Постоянно населен от 3000 г. пр.Хр.

Историческите сведения за съществуването на Бейрут датират отпреди 5000 години. Учените се обединяват около хипотезата, че името на града идва от ханаанската дума бе'ерат (кладенци). Причината е, че местността се характеризира с много подземни извори, които се използват и до днес.

Археологическите разкопки разкриват слоеве от древногръцки, римски, византийски, арабски, кръстоносни и османски периоди.

Градът е завладян от римляните през 64 пр.н.е. Прочува се с юридическата си школа, която изработва голяма част от Юстиниановия кодекс, станал впоследствие основа на съвременното право.

Арабите успяват да го превземат през 635 година. Но няколко столетия по-късно – през 1100 година, Бейрут е завладян от кръстоносците.

Градът е част от Йерусалимското кралство до 1516 г., след което е превзет от Османската империя.

След Първата световна война страната на кедрите е френски протекторат до 1943 г., когато Бейрут става столица на независим Ливан.

View post on Instagram
 

Луксор, Египет

Постоянно населен от 3200 г. пр. Хр.

Разположен е на източния бряг на река Нил на мястото на Тива, столица на Древен Египет в периода на Средното и Новото царство.

Градът е създаден около 3200 г. пр.Хр. и възниква като малък търговски център. С течение на времето се превръща в духовно средище и един от най-богатите градове на египетската империя.

В града днес са запазени много древни исторически забележителности и руини, включително храмът на Амон-Ра и Луксорският храм, редица монументи и статуи, както и тиванският некропол, включващ Долината на царете и Долината на цариците.

Останките от Тива и некрополът са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

View post on Instagram
 

Атина, Гърция

Постоянно населен от 4000 г. пр.Хр.

Има хипотеза, че най-старите известни следи от човешко присъствие на територията на днешния град са от XI хилядолетие пр. Хр. Но градът е обитаван от хора без прекъсване от 5 хилядолетие пр. Хр.

Името на града е свързано с това на древногръцката богиня Атина. Според известна още в Античността легенда жителите на града приемат това име след спор между Атина и морския бог Посейдон кой да бъде покровител на града.

Опитвайки се да убедят хората, Посейдон създава извор със солена вода, символизиращ морското могъщество, а Атина – маслиново дърво, символизиращо мира и благоденствието.

Гражданите и техният цар Кекропс харесват повече предложението на Атина и кръщават града на нейно име.

View post on Instagram
 

Суза, Иран

Постоянно населен от 4200 г. пр. Хр.

Суза е основан около 4200 г. пр.Хр. и е един от най-древните градове на Земята и столица на Елам, преди да бъде завладян от асирийците.

View post on Instagram
 

Библос, Ливан

Постоянно населен от 4500 г. пр. Хр.

Според археологическите проучвания по земите на Библос има живот от около VIII пр. Хр., но е постоянно населен от средата на 4-то хилядолетие пр.Хр.

Според мита градът е построен от Кронос и е първият град на Финикия. Градът бързо се превръща в основен търговски център, тъй като е главен износител на кедър и ценна дървесина за Египет.

Библос също така е търговска и религиозна столица на Финикия. Тук е била създадена първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни азбуки (включително гръцката и латинската).

View post on Instagram
 

Дамаск, Сирия

Постоянно населен от 6000 г. пр. Хр.

Дамаск е най-старата съществуваща столица в света. Датата на основаване на Дамаск не може да се посочи с точност. Но според някои източници той е най-древният град в света.

Първите исторически сведения за Дамаск са от XV век пр.Хр., когато градът е под властта на египетските фараони. Дамаск също така е бил завладяван от Александър Македонски, бил е още под под римско, арабско и османско управление.

View post on Instagram
 

Алепо, Сирия

Постоянно населен от 6000 г. пр. Хр.

Градът е сред най-старите непрекъснато населявани селища в света. Археологически находки показват, че е бил заселен още през 6-то хилядолетие пр.Хр.
Най-голямата забележителност на града е Цитаделата, която се извисява на хълм в неговия исторически център.

View post on Instagram
 

Пловдив, България

Постоянно населен: от 6000 г. пр. Хр.

Животът в Пловдив не е прекъсвал в продължение на почти осем хилядолетия, което прави неговата история изключително богата и интересна. Градът е по-стар от Рим, Атина, Картаген и Константинопол. Бил е съвременник на древната Троя.

View post on Instagram
 

Йерихон, Западния бряг

Постоянно населен: от 9000 г. пр. Хр.
Йерихон е сред най-древните градове в света. Според някой възникнал 9 хилядолетие пр.Хр., а според други дори през 11 хилядолетия пр.Хр.


Открити са останки от укрепени селища от неолита и бронзовата епоха, както и руини на град с мощни стени от XVIII-XVI век пр.Хр., гробници и други археологически находки. Той е един от първите земеделски центрове.

View post on Instagram