За човек от Запада отношенията между мъжете и жените и етапите, през които преминават те, са ясно регламентирани.

Първа среща, после още няколко, придружени от дълги телeфонни разговори и съобщения до късно през нощта. Кога точно ще се стигне до секс, няма да дискутираме точно сега, но е ясно, че той заема основно място в отношенията.

След разтърсващия секс и срещите до ранните часове на деня в един момент отношенията се задълбочават и двамата заживявате заедно. Ако това е точният за вас човек, общото съжителство е последвано от годеж, после брак, а след това и деца.

Но замисляли ли сте се, че подобно развитие на една връзка, изглеждащо за нас съвсем в реда на нещата, в определени краища на света навярно ще бъде прието като побъркано и дори извратено. Затова и не бързаме да поставяме етикети, когато говорим за нечии традиции, но признаваме си - взаимоотношенията между мъжа и жената в някои райони на земното кълбо ни накараха да потръпнем от ужас и да благодарим, че сме родени в европейска държава.

За кои практики говорим точно, може да видите в следващите редове:

Семенна течност за възмъжаване

В племето Самбиа, населяващо Папуа Нова Гвинея, навършат ли седем години, момчетата се отделят от момичетата и жените. Причината е, че според местните вярвания от тази възраст започва етапът на възмъжаване.

През този период момчетата трябва да са далече от представителките на слабия пол, защото се смята, че те покваряват душата на мъжа. Отделянето на момчетата трае десет години, през които те имат контакт само с представители на същия пол.

По време на изгнанието си, за да се пречистят от отрицателното влияние на жените, момчетата биват физически наранявани, като се смята, че чрез раните по телата им и кръвта, течаща от тях, те пречистват душата си от поквареното въздействие на момичетата.

Поради същата причина през периодa на възмъжаване момчетата предизвикват кръвотечение от носа си чрез поглъщане на огромно количество захарна тръстика.

Всичко, написано дотук, обаче бледнее сравнено с факта, че през тези десет години, докато живеят отделени, момчетата трябва да пият семенната течност на по-възрастните мъже от племето. Смята се, че те са мъдри и посветени и чрез генетичния си материал те ще предадат своето благоразумие на младите. Освен това самбианците вярват, че семето на възрастните мъже от племето съдържа "духа на властта и силата" и, поглъщайки го, по-младите членове на общността ще успеят да се превърнат в истински воини.

След като десетте години минат и изолацията приключи, мъжете трябва веднъж месечно и по-конкретно по време на месечното кървене на съпругата си, сами да предизвикват кръвотечение от носа си с цел да пречистят душата и тялото си от влиянието на жена си.



Хвани си кака, за да те отрака

На тихоокеанския остров Мангая съществува интересен обичай, свързан със секса. Когато стане на 13 години, момчето трябва да избере по-възрастна жена, която да бъде неговият гуру в любовта. Дамата трябва да помогне на тийнейджъра да се превърне в мъж, а това се случва, показвайки му всички тънкости в любовната игра и секса. Дамата трябва да спи с него, колкото пъти е необходимо, за да го превърне в страстен и опитен любовник.

В Мангая, подобно на повечето островни общности, сексът заема почетно място в бита на човека. Социалният статус на мъжа в Мангая се определя именно от умението му в леглото и по-конкретно от това колко пъти може да свърши за една вечер и успява ли да задоволи съпругата си.

И тъй като сексът е особено важен за мангайците, както вече споменахме, пред жените няма ограничения, познати за множество други общности, свързани със забрана за полова активност преди брака. Напротив – момичетата са поощрявани да имат по-голям брой сексуални партньори, за да придобият необходимата им опитност, а и за да могат да намерят най-добрия съпруг.

Закусите ли заедно – семейство сте!

Племето тробрианди, което населява части на Папуа Нова Гвинея, живее според доста стряскащи за западния човек разбирания. А именно – момичетата да започват да водят сексуален живот между шест и осем-годишна възраст, а момчетата между десет и дванайсет.

Момичетата са въведени в секса по-рано, тъй като местните смятат, че жените имат по-голяма нужда от него. Променени са и ролите в междуполовата комуникация. Жените са тези, които трябва да са по-инициативни и те са нагърбени с отговорността да впечатлят и съблазнят обекта на симпатиите си. За да се улесни процесът, дамите от племето ходят почти изцяло голи, показвайки на мъжете какво може да имат, ако решат да бъдат с тях.

Но сексът между двама души не ги превръща автоматично в двойка и семейство. Вижте обаче – закуската е друго нещо. След секс, ако мъжът и жената останат заедно и на сутринта се хранят заедно, то значи те са семейство, гласят вярванията в племето тробрианди.

View post on Instagram
 

Татковците строят къщички за секс

В племето креунг, населяващо провинцията Ратанакири в Камбоджа, традициите гласят, че навърши ли 15 години, момичето трябва да започне да си търси мъж.

Но търсенето му несъмнено би се сторило доста извратено за европейците. Защо го казваме ли? Защото бащата на девойката трябва да я подкрепи в начинанието ѝ, построявайки с двете си ръце малки бамбукови шатри, разположени в близост до семейния дом. В тях момичето трябва да приема момчета и да прави секс с тях. Докато не намери този, за когото пожелае да се омъжи.

Ритуално отнемане на девствеността

Първият път на момичето е съпроводен от множество обичаи, особено в страните от мюсюлманския свят. Има дори държави, където хименът се разкъсва на тържествена церемония с пръст, обвит в бял плат.

Това обаче бледнее пред традициите, спазвани в някои от племената в екваториална Африка. Там девойките трябва да изгубят девствеността си с мъжка горила. Това се прави, за да се слее човекът с природата и за да се заяви неговата благодарност и страхопочитание към Майката Земя.

За целта момичето, достигнало момента да съзрее, се изпраща в джунглата, а ако се върне девствено от там, репутацията ѝ е съсипана и шансовете ѝ да си намери съпруг клонят към нулата. Причината е, че се смята, че след като е отхвърлена от природата, значи тя е нечиста и най-вероятно неплодовита.

Сексът с непознати носи късмет

Седем пъти в годината в Индонезия се чества празникът Пон.

Това представлява тържествена церемония, която се провежда в подножието на планина на остров Ява. По време на нея в рамките на 12 часа участниците в празника трябва да правят секс с хора, които не познават.

Местните вярват, че това ще им донесе здраве и благоденствие. А според поверието най-много ще провърви на този, който участва и в седемте чествания на Пон и на всяко от тях спи с един и същи човек. Най-често Пон отбелязват собственици на малък бизнес, които се надяват да измолят благоволението на Вселената и с нейна помощ да се развият успешно в професионален план.

По братски

В Непал пък процъфтява полиандрия - рядка форма на полигамия, при която жената влиза в брак с няколко мъже едновременно.

При това правилото е жените да се омъжват за няколко родни братя. Този брачен модел има доста логично обяснение – държавата е гъсто населена, земите и пасищата не стигат за всички, а полиандрическият брак дава възможност да не се дели стопанството между братята.

Несъмнено полиандрията изглежда плашеща и варварска за съвременния човек, но тя е удобно решение за обикновения непалец от икономическа гледна точка, затова и редица общности в държавата се придържат към нея.

View post on Instagram