Автор
Христина Кирилова

Накъде повече: Ето колко по-скъпо ще бъде българското море тази година

Ако смятате, че цените са толкова високи, че няма накъде да растат повече, грешите. И не само, че те растат, а направо скачат. Цените на най-скъпите удоволствия - чадъри и шезлонги (които в повечето случаи не са никак луксозни) ще се покачат, същото ще се случи и с нощувките в хотелите, предава БНТ.

В Приморско била предложена, ама съвсем прилична, оферта от 50 до 100 лв за чадър, шезлонг и плажни принадлежности за две ивици. Собствениците на плажовете направили това предложение, тъй като тепърва предстои договорите им да бъдат актуализирани.

Стана ясно и какво ще бъде завишението на цените в хотелите:

"Примерно, ако една стая е била около 100 лв., тази година ще бъде 115-120 лв. Силно се надявам българският потребител и чуждестранният да понесе тези промени. Ако това върви с нарастването на доходите, не би трябвало да се усети толкова драстично. Със сигурност ще има такива, които няма да могат да си го позволят", каза Антон Тръпков, хотелиер, пред БНТ.

Още преди началото на сезона, потребителите са разочаровани от условията, тъй като според мнозина, високите цени не отговарят на качеството по българското Черноморие и вероятно отново ще предпочетат съседна Гърция.

От туристическия бранш обаче разбират, че покачването на цените с 30-40 процента, което съгласете се не е никак малко, най-вероятно ще отблъсне българските туристи и затова обещават, че завишението ще бъде максимално плавно. Но въпреки поскъпването, тази година се наблюдава завишен брой на предварително платените почивки, тъй като много хора са убедени, че това е начинът да избегнат оскъпяването, което ще настъпи през следващите месеци.

Четете още: 5 факта за България, които всеки от нас трябва да знае