Автор
Веселина Петрова

Невероятно, но факт! Вижте защо в Индия не ядат лук и чесън

Индия е невероятна държава. Наред с любопитния начин на живот и мъдростта на местните, в Индия има и доста странни забрани. И една от тях е консумацията на чесън и лук...

Разбира се, не всички индийци се придържат към това правило. То се изпълнява стриктно от привържениците на религията джайнизъм. Джайните не ядат също зеленчуци, които са били под земята. Будистите също се придържат към този принцип. Те са сигурни, че изкореняването на кореноплодите води до насилие над живите организми, които живеят под земята, пише "Дарик".



Казват, че чесънът, подобно на аспирина, разрежда кръвта, прави човек нервен и може да промени поведението ни към по-лошо. В допълнение, чесънът и лукът се считат за афродизиаци, увеличават сексуалното желание и активност, което се отразява негативно на духовния живот на човек.



Браманите казват, че лукът, чесънът и гъбите растат на нечисти места и затова са негодни за храна.



Миризмата също има общо с отхвърлянето на тези продукти. По време на поклонение индусите използват тамян, цветя и други приятни миризми. Смята се, че божествата са много чувствителни към всякакви миризми и по този начин хората привличат вниманието им.