Автор
Woman.bg

Ни хао! (Здравейте!) Чудесата на Китай през очите на една местна жителка

"Китай е с много дълга история. Наистина, родният ми Китай е люлката на цивилизацията, с история от над 5- хиляди години и културно наследство, което е повлияло на цял свят." Това твърди младата студентка по дизайн в Шенян - Юменг Сан. Разказът ни отвежда към изпълнената с чудеса Поднебесна империя, а любопитният читател има много какво да научи от "извора".

Подозирам, че в чужбина много хора си мислят, че Китай е една световна фабрика за производство на какво ли не, че гражданите ни се радват да работят за жълти стотинки, а в ежедневието си ползват минимални удобства. Но да знаете, това е просто едно разпространено заблуждение. Днешен Китай е страна, която се развива с бясна скорост и изглежда много модерно, а понякога дори футуристично. Елате в Шенджен, Шанхай, Пекин, Гуанджоу или Хонконг и се уверете с очите си.



Всички знаят, че Китай има огромно население и че местните жители са свикнали да разполагат с по-малко лично пространство, отколкото например европейците. Не се изненадвайте, ако в Пекин, Шанхай или Гуанджоу в час пик ви блъскат на някоя опашка – това си е нормално.

Повечето китайци са много трудолюбиви и отстрани може да ви се стори, че индивидуалността на всеки не е толкова ярко изразена, колкото примерно в западното общество. Кои техни навици могат да ви се сторят странни?

Китайците обожават да си правят селфита и снимки с чужденци – някой непременно ще се опита да ви снима тайно или ще ви помоли да се снимате заедно.



Имайте предвид, че в Китай е блокиран Google с всичките му услуги, както и Facebook, Instagram и много месинджъри. Други не-китайски ресурси работят едва-едва. Ако искате да получите достъп до тях по време на посещението си, ще трябва да станете на „ти“ с VPN и прокси-сървърите. Водещата социална мрежа в Китай е Weixin или WeChat в английския си вариант. Всички, които ще срещнете тук, ползват това, така че ви съветвам да си инсталирате предварително приложението. Личният QR-код на WeChat работи в Китай винаги и навсякъде – за общуване, вместо пропуски, за заплащане на пътни такси и други покупки. Но има и друга страна – WeChat знае за човека почти всичко, наясно е къде живеете, колко печелите, колко харчите, къде и колко често ходите, с кого и за какво си говорите. Това дразни хората, които не обичат да бъдат наблюдавани, но пък в страната е много безопасно. Нивото на престъпността в Китай е невероятно ниско и ние много се гордеем с това.

Гордеем се и с фантастично удобната си мрежа за обществен транспорт – автобуси и влакове, включително и високоскоростните G-Trains, с които можете да обиколите цялата страна за броени часове. Цените са много достъпни по западни стандарти. Такситата също не са скъпи и не са малко. При това обаче далеч не всички шофьори говорят английски, така че по-добре помолете свои приятели или рецепциониста на хотела да ви напише дестинацията на китайски, ако ще ходите някъде.



Според мен най-хубавият сезон да посетите Китай е лятото или есента, макар че пролетта също е приятна. През зимата в северните райони е студено и ветровито, а в южните постоянно вали.



КАКВО ДА ВИДИТЕ В КИТАЙ

Първи съвет – не се страхувайте да се отклоните от стандартните туристически маршрути. Пекин, Сиан, Шанхай и Шенджен са прекрасни и заслужено са се прочули в цял свят, но Китай е много по-голям от тези градове и културните им обекти.

Фикс-идеята, която се стремят да реализират всички туристи, е да видят Великата китайска стена. Ако искате да се порадвате на правилните впечатления, отидете на „дивата“ част на Стената, например Симатай или Джиншанлин. Така хем ще видите основната ни забележителност, хем ще избегнете тълпите, които се блъскат на Бадалин и Джуюнгуан Бадалин – най-известните и посещавани участъци на Стената.



Екскурзията си в Пекин започнете от емблематичния площад "Тянанмън" с гигантския портрет на Мао Дзедун над входа към Забранения град, който е бил дом на императорите от династии Мин и Цин в продължение на пет века. Забраненият град е огромен – комплексът наброява 980 вътрешни сгради, там можете като нищо да прекарате цял ден. Ако бързате, ще ви стигнат и два часа, за да уловите същината му – а после да се разходите из парка на хълм Дзиншан, откъдето можете да се полюбувате на Забранения град и на историческите части на Пекин.



До обожавания от мен Сиан лесно ще стигнете от столицата с високоскоростен влак – пътят ще отнеме само 4 часа и половина. Разходката с колело около древната градска стена е просто задължителна. И разбира се, всички искат да видят теракотените воини, древната армия на първия китайски император Цин Шъхуан – едно от чудесата на света, което е не по-малко впечатляващо от египетските пирамиди. В четирите огромни ями стоят коне, колесници и хиляди войници и офицери в реален мащаб – и всеки един от тях има неповторими черти на лицето и елементи от униформата.



В космополитния Шанхай трябва да посетите крайбрежието на Вайтан (или Бунд, както му викат англоезичните туристи), да се разходите из Градината на радостта Ююан и да видите храма Джинансъ. За незабравима гледка към града ви съветвам да се качите на панорамните площадки на емблематичните сгради – небостъргача Джинмао, Световния търговски център или телевизионната кула Перлата на Изтока.

Ако отидете в Северен Китай, намерете време за град Ченду, столица на провинция Съчуан, и прекарайте поне един ден, оглеждайки невероятно красивите градини и традиционните чаени къщи. Можете да посетите и статуята на Буда Майтрея в Лешан – една от най-големите статуи на Буда на света, изсечена в крайбрежна скала при сливането на три реки. И непременно, ама задължително се отбийте в Резервата на големите панди! Отидете там сутринта, когато сладките панди са по-активни, за да ги видите как ядат бамбук, как си играят и висят по дърветата.



Ако обичате да съзерцавате природата, което ние, китайците, много обичаме, идете в националния парк Дзюджайгоу – гарантирам ви, че ще го признаете за едно от най-красивите места, които сте виждали някога. Това е една вълшебна страна от водопади, пътечки, села и кристално чисти езера в ярки оттенъци на синьото, зеленото и лазурното – ще се уморите да щракате кадри за Инстаграм.



КАКВО ДА ОПИТАТЕ В КИТАЙ

Не се страхувайте да пробвате уличната храна – в Китай тя е навсякъде, безопасна и вкусна е, само дето може да е твърде люта за несвикналите туристи. Когато си избирате заведение, погледнете къде се хранят местните жители – те разбират от местна кухня и затова безпогрешно разпознават най-вкусните и изгодни места. Не бих се съгласила, че китайците ядат, каквото им падне, въпреки че мои европейски приятели се поразяват, че може да се сготвят пилешки крака, свински уши или опашки, да се изпече бича кръв или конски мозък. Какво да пробвате? Китайската версия на бургера „жоу дзя мо“ - хлебче, напълнено с кълцано месо, „цун ю бин“ – хлебче с пълнеж от зелен лук, поничка „ю тяо“ – резени, запържено в олио тесто, които се заливат с оризова отвара и милиони други закуски.



Принципът на избиране на ресторант е същият – идете там, където има повече хора. Китайците обичат да хапват в голяма компания или с цялото семейство, наслаждавайки се на прясна храна без бързане. В ресторантите имайте предвид, че сервитьорите не са толкова експедитивни, колкото в европейските столици, но и не очакват бакшиш – при нас това не е прието.

Едно от най-популярните ястия е хого или hot-pot, както му викат на английски. Съд с ароматен бульон се слага на горелка в центъра на масата, а към него можете да си поръчате, каквото си искате – резени сурово месо, топчета кайма, риба, скариди, зеленчуци, гъби, тофу. По мое мнение най-вкусното и пикантно хого се прави в провинция Съчуан. Това ястие не е прието да се яде насаме – цялата му прелест ще оцените, само ако го поръчате общо за компания.

И какво друго? Разбира се, патица по пекински (завийте парченце от месото в хлебче, като добавите лук, прясна краставица и сос хойсин), „юй сян жоу съ“ – нарязано свинско с пикантен чеснов сос със задушени зеленчуци, „йонг тау фу“ – тофу, пълнено с риба, свинско „го ба джоу“ със сладко-кисел сос и „сяо лун бао“ – шанхайската версия на равиолите.



В Южен Китай, например в Гуандун, Хонконг и Макао, е разпространена традицията сутрин да се пие чай, „юм ча“. Кафенетата, където се сервира „юм ча“, изобщо не са рядкост във всеки един регион на Китай, но именно на юг ще ви сервират най-ароматния „пуер“ и най-апетитните „дим сум“ към чая, които включват от сладкиши и плодове, до равиоли с месо или раци (дзяодзъ, баодзъ или вонтон). Искате нещо екзотично за десерт? Пробвайте хрупкавите триъгълни банички с пълнеж от дуриан.



КАКВО ДА СИ КУПИТЕ В КИТАЙ

Традиционните сувенири, които препоръчвам на приятелите си, са изискан порцелан, сгъваеми ветрила с автентични рисунки, нефритови украшения (китайците смятат нефрита за свещен, наричат го „камъка на живота“), спално бельо, пижами и рокли от коприна, изделия с бродерия. Коприната е една от запазените марки на Китай, тук са започнали да произвеждат коприна още през епохата на неолита – V-III хилядолетие пр. н. е. За бродериите обърнете особено внимание на четирите най-древни и красиви стилове – съчуанския, гаундунския, хунанския и суджоуския. И – разбира се – купете си висококачествен китайски чай от най-различни сортове – пуер, байхао, маофен, гуанин, билочун, лунцзин и много други.

По мое мнение Китай е най-доброто място на света за шопинг. Както знаете, повечето битови стоки и устройства се произвеждат в Китай – къде другаде да си ги купите тогава, ако не тук? Ето няколко адреса в Пекин – улиците "Ванфудзин", "Дзянмен Дадзъ", "Сидан", обожаваният от туристите Копринен пазар край метростанция "Йонганли" на улица "Сюшуйдзе", където можете да намерите всичко, което ви хрумне. Недалеч е комплексът The Palace – един от най-добрите и луксозни търговски центрове в града.


Китай с пълно право може да се нарече световен лидер по производство и експорт на перли във всичките им видове – речни, морски, бели, черни, златни и т.н. Но внимавайте да не купите пластмасови ментета – подобни измами все още се срещат. В Пекин има и Перлен пазар – на улица "Тиантан Донглу", където освен перли можете да си купите и слънчеви очила, готина чанта, различни устройства, копринени изделия и всякакви приятни и евтини дребни нещица.



Искам да ви напомня, че в Китай извън големите магазини и бутици можете и трябва да се пазарите. Никога не приемайте първата предложена цена! За да ви потръгне добре, научете няколко стандартни фрази, например „Ни хао!“ („Здравейте!“), „Ни хао ма?“ („Как я карате?“), „Дуо шао чиен?“ („Колко струва?“). Продавачите се отнасят с уважение към онези хора, които знаят поне няколко думи на китайски.