Автор
Woman.bg

Новият Берлин – между Запада и Изтока – II част

Продължение…

Съвременното изкуство е важна тема в Берлин. Градът претендира за лаврите на Ню Йорк, смятан доскоро за основен център на художественото изкуство и арт-проявите.

Именно в Берлин изкуството е неизбежно актуално – модернизмът бил единствената адекватна реакция на обществото през 90-те, във времената на еуфория от свободата, липсата на стриктни ограничения на новия социум и евтин живот.



Художниците се заселвали в изоставени сгради и хората не се плашели от експерименти – 90-те години дават начало на много поразителни инициативи и спонтанно възникнали галерии.

Културният релеф на града се променял бързо – гара „Хамбург“ в момента представлява филиал на Новата национална художествена галерия.

Днес в Берлин има над 400 галерии и това е неоспорим рекорд. Първите от тях възникнали спонтанно в Митте на улица Август. Сега обаче повечето галерии се намират в Чекпойнт Чарли – бивш граничен пункт между Източен и Западен Берлин.



През него навремето минавали чужденците, дипломатите и съюзниците. Градът постепенно се превърнал в огромна арт-инсталация – субкултурите превръщали престижните квартали в разкрепостени и младежки, а бедните квартали добили буржоазен шик.



Без патос и излишни превземки съвременното изкуство навлязло в ежедневието на берлинчани и се превърнало в стил на живот. Произведения на изкуството стават не само уличните стени, къщи и входове, но и кафенетата и ресторантите, където сред инсталациите се сервират изискани ястия или обикновени екобургери.

Me Collection Room например е концептуално място, където фирмените сетове с органични сандвичи се поднасят в истинска галерия, направо между експонатите.



Друго интересно място е Grill Royal – ресторант, в който трябва да си резервирате маса няколко месеца предварително. Познавачите масово се стичат тук да хапнат пържоли и омари, сервирани сред експозиция на редки творби на съвременни художници.

Добавете към това и атмосферата на бохемска арт-сбирка и страхотния изглед към река Spree и ще получите едно самобитно берлинско place to be.

* звезди като Никол Шерцингер и Памела Андерсън редовно посещават Grill Royal

Класически разкошни ресторанти тук също не липсват – най-добрите миди с бяло вино са в Gendarmerie, но дори и тук има огромни абстрактни картини по стените. Типични за града са и модерните лофтове от типа на Volt restaurant.

Очаквайте продължение...