Автор
Woman.bg

Новият Берлин – между Запада и Изтока – III част

Продължение…

Нощният живот в Берлин заслужава отделно внимание. Динамичният град се смята за световна столица на clubbing-движението, при това с най-различна насока.

Тук ще намерите както елегантни клубове-ресторанти с 20-метрови дизайнерски барове (например Felix), но и транс и хаус партита на площ от 500 квадратни метра (например 40 Seconds) и съвременни партита в интериора на средновековния дворец Adagio в самия център на Берлин - на Marlene-Dietrich-Platz 1.

Felix

Adagio

40 Seconds

Ако държите да разгледате основните забележителности, започнете с Potsdamer Platz – централният площад на нов Берлин.

Именно тук се усеща най-остро общото настроение на града – чист, динамичен, органично съчетаващ архитектурата от старите времена със съвременните високи офис-сгради.

Задължително е разбира се да посетите Бранденбургската порта, Райхстага, Новия музей, както и Музея на Боде, където са изложени експонати на византийското изкуство.

За любителите на шопинг-почивките Берлин е истински рай, а дори и по-малко склонните към излишни харчове посетители трудно ще устоят на изкушението. Цените тук наистина са изгодни, има богат избор, а култови модели, които бихте чакали с месеци да пристигнат по поръчка, тук просто се продават в местните бутици. Немците не създават изкуствен култ към марките, но въпреки това успяват да купят и разпространят всички най-актуални артикули.

В сезона на разпродажбите намалението може да достигне до 90 %. При това е пределно ясно кога са тези разпродажби – зимните стартират втория понеделник на януари, а летните – последния понеделник на юли. И двата сезона продължават по две седмици. Важно е обаче да знаете, че на разпродажбите ще намерите само тоалети от предишни колекции.

За пазаруване разполагате с различни типове бутици, магазини и дори „алтернативни магазини“, в които можете да намерите нещо по-нетрадиционно. Но при цялото това многообразие несъмнен фаворит си остава известният берлински универсален магазин „Ka De We“, отворен още през 1907 г. на улица Tauentzienstrasse 21–24. Търговският център е един от най-значимите в света, а на фона на другите европейски столици цените в Берлин са най-изгодни.

Различни марки са представени и в съвременния мол „Постдамер Плац Аркаден“, създаден в стила на френската Галери Лафайет. Фирмени бутици пък ще намерите на елегантната улица Friedrichsstrasse (Фридрихщрасе), където можете да пазарувате бавно и мързеливо, пийвайки си чай в паузите.

Освен с туристическите си атракции Берлин е известен и с високото си ниво на комфорт, формиращ местния лайфстайл. Тук ще се радвате на най-доброто в света медицинско обслужване, високо качество на живот и екологичност - 30 % от града са заети от гори и паркове, а основно превозно средство са велосипедите, за които са направени удобни велоалеи.

Открит, гостоприемен и многонационален град, Берлин не е консервирал паметниците на миналото за туристите, но съчетава по естествен начин земните жизнени блага с арт-проявите. Получава се много динамичен коктейл – жив, прогресивен и модерен град, в който субкултурата не пречи на мейнстрийма, а високото качество на живот се осигурява не в условия на затворено буржоазно мислене, а на фона на бурния живот на мегаполиса.

* Friedrichsstrasse

Многоликият Берлин е привлекателен най-вече заради изобилието от лица – съвременният технологичен град, напомнящ на места за Токио, е запазил и част от средновековните си постройки с имперски бароков разкош. На фона на това изпъкват и следите от историята на ХХ век, повишеното внимание към екологията и безкрайното многообразие на модните течения.

Във връзка с високата посещаемост на града в момента се оптимизира и достъпът до него. Скоро двете основни берлински летища (Тегел и Шонефелд) ще бъдат закрити, а пристигащите самолети ще кацат на новото международно летище Берлин-Бранденбург. То има по-голям „пропускателен капацитет“ от другите две летища, благодарение на което потокът от туристи само ще се увеличи.

Berlin-Tegel