Автор
Woman.bg

Оксфорд – по пътя на Алиса в Страната на чудесата (2)

Днес ви представяме втората част от приказното пътешествие на Алиса в страната на чудесата.

Ако по някаква случайност сте пропуснали първата част на това приключение, можете да я видите тук.

Чарълз Доджсън и Додо

В библиотеката на колежа се намира първият екземпляр на книгата Alice’s Adventures in Wonderland, отпечатана от оксфордското издателство “Макмилън” през 1865 г. Пак там се съхранява и ръкописът на световноизвестната приказка – обикновена тетрадка с рисунки на автора и снимки на малко момиче. В тази тетрадка Луис Карол записвал разказите си, съчинени за Алиса Лидъл.

Съвсем близо до колежа се намира и университетският Музей на изкуствата и археологията (Ashmolean Museum, Beaumont Street).

Алиса прекарала много време в музея, слушайки невероятните истории на Доджсън. Момиченцето било очаровано от рисунките на тунели на насекоми и изображението на изкопаемата птица додо. Автор на рисунките е Ян Савери. Обяснимо е защо Чарълз Доджсън се асоциирал с Додо. Този негов прякор се дължал до голяма степен на заекването на Керол – когато се представял, той казвал “До-до-доджсън”. В музея има специална витрина, посветена на “Алиса” и автора й. Зад стъклото й ще видите птицата додо, сънливата

Катерица, белия заек и дори фламинго и таралеж – пособията за царски крикет.

Стените на залата са окичени с портрети на учени и професори, сред които можете да видите и портрета на Луис Карол.

В музея има специална витрина, където ще видите птицата додо, сънливата Катерица, белия заек и дори фламинго и таралеж.

Магазинчето на Алиса

Срещу входа на колежа се намира магазинът Alice’s Shop (83 St. Aldates Street). Това е “магазинът на Старата Овца” от книгата. Преди на мястото му имало сладкарница, от която Алиса обичала да си купува лакомства. Сега там се продават не само бонбони, но и разнообразни сувенири, книги и пъзели на тема “Страната на чудесата”. До магазина има и едноименно кафене, в което можете да хапнете след екскурзията.

Можете да посетите и Събора на колежа – най-голямата църква в Оксфорд, украсена с цветни витражи, направени от Бърн-Джонсън. Сградата пази спомен и за семейство Лидъл. На един от прозорците на събора има изображение на Св. Екатерина, за изработката на което модел била сестрата на Алиса Едит, починала от перитонит на 22 години, малко след годежа си.

Впрочем самата Алиса благополучно се омъжила за г-н Хагривс и изживяла живота си в Оксфорд. Имала само един син, който загинал в Първата световна война. На събора има мемориална плочка, на която пише за него.

Сега в магазинчето се продават не само бонбони, но и разнообразни сувенири на тема “Страната на чудесата”

Необикновената закуска

Алиса обичала да ходи с гувернантката си в заведението “Кладенец от меласа” (с. Бинси). Същото е описано в книгата на Керол като мястото, където се провела необикновената закуска. (Впрочен в книгата си Керол описва една от британските традиции от ХІХ в. – следобедния чай в пет часа (five o’clock tea), лека закуска с чай. Часовникът на Лудия Шапкар, Белия заек и сънливата Катерица бил спрял на 17:00 ч., затова тримата постоянно трябвало да пият чай.

Ще стигнете лесно до мястото, ако си наемете велосипед от една от специализираните кантори в Оксфорд. “Кладенец от меласа” получил името си благодарение на свещения кладенец, възстановен с помощта на Чарълз Доджсън. В малкото селце Бинси можете да посетите местната стара църква и пъба, който се предлага добра кухня.

Почти всеки двор в Бинси е украсен с бронзова статуетка на Лудия Шапкар.

Паркът, в който се разхождала Алиса

Кои са другите места, описани в книгата? Преди да отидат на разходка с лодка, Чарълз Доджсън и децата си почивали на поляните край колежа. Можете да се разходите по алеята New Walk, на която деканът Лидъл посадил тополи през 1872 г., както и по брега на р. Чируел. Минете по алея Dead Man’s Walk до моста Мъртон и Ботаническата градина, която е една от най-старите в Англия.

Чарълз Доджсън и Алиса обичали да се разхождат с лодка по река Чируел. Днес туристическите компании в Оксфорд предлагат на туристите разходки по реката с моторна лодка. А на брега на същата река е разположен и разкошният колеж Магдалена (Magdalen College, High Street), украсен с гротескни водоливници. По времето на Алиса в парка до колежа се срещали сърни, които предизвиквали небивал възторг у децата.

Бърн-Джоунс, авторът на витражите на колежанската църква, увековечил речните разходки на Алиса и приятелите й. За създаването на сюжета на “Алиса помогнал и още един колеж – колежът Уорчестър (Worchester College). Ако не беше подземният тунел, свързващ градината с площада пред сградата, може би приказката за Алиса щеше да започва с нещо различно от падане в зайчата дупка.

Как да стигнем до Оксфорд

Оксфорд се намира на 110 км. от Лондон. Има влакове от Лондон всеки ден на всеки 15 минути. Те тръгват от гара Падингтън (London Paddihgton Station), пътят отнема един час. Цената на еднопосочния билет е около 20 паунда, при закупуване на двупосочен билет ще ползвате намаление от около 5 паунда.

Можете да стигнете до Оксфорд и с автобус. Стойността на еднопосочния билет е около 14 паунда, пътува се около час и половина. Автобусите тръгват от аерогара Хийтроу (Heatrow) и автогара Виктория (Victoria Coach station). Автобусът прави много спирки по пътя си (Gloucester place, Bayswater road, Oxford Street, Hyde Park и др.), затова ще е добре да заемете някое от по-добрите места. На втория етаж на автобуса например, откъдето ще можете да се насладите на пасторалните пейзажи по пътя към Оксфорд.

Можете да се разходите по алеята New Walk, на която деканът Хенри Лидъл посадил тополи.

След световната премиера на “Алиса в Страната на чудесата” на Тим Бъртън, в Оксфорд може да настъпи същински туристически бум.