Автор
Весела Георгиева

ООН представи проект на уникален плаващ град

Прототип на плаваща град представиха Организацията на обединените нации (ООН), архитектурна компания и южнокорейският град Пусан. Подобни проекти може би са добър отговор при евентуално покачване на морското равнище, причинено от климатичните промени, пише "Труд".

Предвижда се на плаващия град да живеят 12 хил. души, но мястото да има капацитет за разширяване, така че в него да се поберат над 100 хил. души. Плаващият град ще се захранва с енергия от слънчеви панели, а водата, която ще се използва в него, ще бъде преработвана и рециклирана.

View post on Instagram
 

Прототипът е създаден от взаимосвързани платформи с обща площ от 15,5 акра. Всяка отделна част на града е създадена за конкретна употреба, като място за живеене или изследователска дейност. Отделните платформи са свързани с мостове.

"Нарастването на морското равнище представлява заплаха за някои малки острови и ниски крайбрежни градове," се казва в доклад на Междуправителствената група по изменение на климата към ООН. От 1880 г. насам средното морско равнище се е повишило с между 20,3 см и 22,9 см, според портала Climate.Gov на щатската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания. Една трета от това повишение се е случило през последните 25 години.

Пусан има население от 3,4 млн. жители и е важен пристанищен град. За да се приспособи към условията на повишаващо се морско равнище, градът си сътрудничи с ООН по разработването на прототип на плаващ град.