Парижкият Монмартър – сърцето на творците и бохемите в Европа през миналия век, пък и сега

И сега Монмартър продължава творческите си традиции – артистите на площад Тертр се мотаят под песните на Едит Пиаф, и също както преди 100 години рисуват портрети на туристите. Но кой знае, може би след век тези картини ще струват милиони?

Нима Реноар, писал в „Мулен да ла Галет”, е бил познат единствено на близките си приятели? Те весело си прекарвали времето в ресторанта, разположен в помещение на мелницата. А сега „Балът Мулен де ла Галет” се намира в музей „Орсе”. Умаленото копие, направено от Реноар по-късно, през 1990 г., било продадено от аукционната къща Sotheby’s за 78 милиона долара.

Пристигайки в кабарето Au Lapin Agile (Пъргавият заек), ти се струва, че ей сега насреща ще се появят прегърнати Пикасо и Хемингуей. Кабарето и досега вечерта посреща гостите си с френски шансони и интериор от началото на миналия ХХ век.

Веднъж Пабло Пикасо показвал свои произведения в ателието си на Ърнест Хемингуей. Обсъждали съвременното изкуство. След това Пикасо отворил прозореца с гледка към покривите на Париж и казал, че това е на-красивата картина в тази стая. Малката уличка rue Androuet се намира до ателието на Пабло Пикасо. Тя самата се е превърнала в художествена галерия - StreetArt.

Розовият дом в Монмартър се появил благодарение на художника. Веселата компания се прибирала обикновено чак на сутринта у дома. Унилият бял цвят ги дразнел и те боядисали къщата в розово. Така с името на художника модернист, страстно обичащ Монмартър - Морис Утрило, е свързан ресторантът „Розовият дом”.

Недалеч от това място е живяла великата певица Далида. На върха на славата си, млада, тя се самоубива след серия от недоразумения и нещастия в личния й живот. А гърдите на бронзовия бюст на певицата буквално са полирани от ръцете на страстни нейни почитатели.

Красавецът на френското кино от миналия век Жан Маре също е оставил следи в Монмартър. Оказва се, той бил не само велик актьор, но също така и писател, и художник, и скулптор. И всичкото това му се удавало еднакво добре. Романът на Марсел Еме „Човекът, преминаващ през стени” е вдъхновил Маре да създаде удивително ефектна скулптура на този герой. Маре и Еме били приятели. Вероятно поради тази причина скулптурата много прилича на писателя.

Друго знаково място в тази неповторима част от Париж е Стената на любовта - Mur des Je t’aime и едва ли има турист без селфи пред нея. В малката обществена градинка Жан Риктюс - поет и шансониер на Монмартър, на стената на жилищна сграда била сложена плоча с надпис „Обичам те” на 250 световни езици и диалекти. И ако откриете надписа на родния си език, Любовта задължително ще ви намери.

Така постепенно с изкачване по хълма се стига до базиликата Сакре кьор. Сравнително нова е, построена през 19-ти век в чест на католическия празник Пресвето сърце Исусово. Храмът е изграден от травертин, който при дъжд белее и сякаш църквата плува над Париж. Но най-голямата забележителност на този храм е наблюдателната му площадка. На разстояние 50 км пред очите се разкрива Париж заедно с неговите предградия, а гледката е възхитителна.

След кратко спускане надолу по хълма се стига до булевард” Клиши” – тук кабарета и секс шоповете – всичко е в изобилие, а „Мулен руж” и „Черната котка” – също както и по времето на Ван Гог и Лотрек, приемат посетители.

И още един интересен факт за този велик хълм на Париж – от Х век до ден днешен тук, в сърцето на огромния мегаполис, се отглеждат лозя. Виното „Монмартър” не е най-доброто френско вино , но е незабравим спомен от френската столица. А ако попаднете в Париж през октомври, гледайте да не пропуснете празника на виното тук.