Перперикон - древното кътче от България, което си струва да преоткриете

03 януари 2022 | 16:24
15979
0
unsplash.com/Instagram.com
0

По време на пандемията все повече от нас започнаха да преоткриват различни кътчета от родината си. Започнахме да прекарваме повече време сред природата, видяхме с нови очи България.

Перперикон, който е с около 2500 - 3000 години по-стар от Стоунхендж, заслужава да се запознаем по-отблизо с него и задължително да го сложим в своя букет от пътешествия за 2022 година.

Свещеният комплекс  привлича не само със спиращата дъха гледка, която се открива, щом го изкачите, но и с мистичните истории за древни времена. В него са вплетени множество пластове история, които създават специфичното усещане, щом го посетите.

Перперикон се намира в Източните Родопи и всъщност е най-големият мегалитен комплекс на територията на Балканският полуостров. Той е разположен само на 15 км от Кърджали и на 6 км от село Перперек.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @deika_travel


Археолозите вярват, че Източните Родопи са заселени още от дълбока древност - от епохата на неолита. Заселниците били привлечени към мястото от наличието на вода и още в древността го превръщат в светилище, на което поднасят дарове на Бога-Слънце. Това е и началото на Перперикон - Свещения град.

С течение на вековете култовият комплекс се усложнявал още повече и в него се появявали нови постройки, започнали да се развиват и жречески общества, които живеели в близост до светилището.

Редица археолози са на мнение, че в древността светилището е било посветено на бог Дионис-Загрей, други пък смятат, че на това място са идвали да разберат своята съдба дори императорите.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @deika_travel


Мястото е било свещено и за траките, като историците смятат, че на Перперикон се е намирала и една от столиците на тракийските царе от племето беси. На това място към VI-V в. пр.Хр. освен храм, е имало и дворец, крепост и селище. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. Запазени са двата коридора и 13 помещения.

По времето на Римската империя светилището остава активно. Първоначално то е езически култов комплекс, а след покръстването през IV век то е засипано с пръст. Именно това го запазва в добро състояние.

 


С християнския период на свещения град са свързани и популярните открития на проф. Овчаров, заради които се заговори отново за Перперикон. Археологът успява да разкрие християнски комплекс от V-VI век с ротонди - кръгли мавзолеи. Разкопките в областта не спират и през изминалото лято бяха направени нови открития.

Проф. Овчаров сподели, че са намерени 5-6 ротонди, всяка с 6-8 метра диаметър. Той допълни, че ротондите вероятно са от 5-6 век, но можело да има и по-късни. През лятото на 2021-ва излизат и още над 200 интересни находки - от тях над 140 монети, като най-ранната е от 4 век преди Христа.

 


Самият археолог коментира, че Перперикон се радва на много добра посещаемост. “Сякаш българите започнаха да преоткриват родината си” - разкри той.

Древното светилище е достъпно за туристите, в близост до него има паркинг и туристически център. Много от посетилите го обаче споделят, че биха могли да се направят доста подобрения, които да направят Перперикон още по-посещавана дестинация. Основно се забелязва липсата на повече информационни табели, които да ориентират индивидуалните туристи в големия комплекс. 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени