Автор
Антония Михайлова

Персийският философ Руми: Това, което търсиш, търси теб

Един от най-вдъхновяващите поети, живял във времето на Златния век на исляма, и оставил незаличима следа в историята на мистиката и философията, е Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад, по-известен като Руми.

Посланията му за любовта, напътствията му за живот в доброта и хармония вълнуват поколенията от миналото до днес с проникновената сила и мъдрост, надскочила границите на времето и пространството; докоснала съзнанието и сърцата на милиони хора от различни религии по света.

Суфисткият мистик Руми се е родил през 1207 г. в град Балх, днешен Афганистан, тогава Източна Персия, в дома на прочут за времето си учен и мистик. Именно от баща си малкият Мевляна Джалал получил първите си напътствия в света на суфизма – аскетично течение в исляма, стремящо се към скритите измерения на човешкия живот. Последователите на учението били известни като суфии или дервиши.

Заради нашествията и нахлуването на Чингиз хан в земите на персите, семейството напуснало родния град и се отправило на дълго пътешествие през Багдад, Мека, Медина и Дамаск. Където и да се появявал Руми, всеки оставал покорен от мощната му харизма и посланията, които разпространявал.

След 10-годишно странстване скитащото се семейство се заселило в днешна Анадола, наричана тогава Рум, оттук и името Руми, с което по-късно синът Джалал ад-Дин Мохамед Балх щял да се прослави не само в мюсюлманския свят.

Установили се в Кония – тогава столица на селджукските турци, известна като един от големите духовни центрове на мюсюлманството. Това било и мястото, на което бащата избрал да създал „медресе“– мюсюлманско духовно училище.

Едва навършил 18-годишна възраст, Руми, по настояване на баща си, бил принуден да встъпи в брак. Година по-късно на бял свят посрещнал първородния си син.

Когато бил на 36 години, Руми срещнал Шамс Табризи - среща, която ще остане в историята като най-значимата в живота му. Шамс ал-Дин от Табриз бил дервиш, поел по духовния път на Любовта. Руми и Шамс прекарвали дните си заедно в медитация и разговори. Шамс показвал на Руми пътя на Любовта към Бога чрез музиката, танца и поезията. С обсебващото си влияние над Руми обаче Шамз отдалечил поета от учениците и поклонниците му. Те от своя страна му отговорили с ревност и го прокудили. Раздялата с Шамс се оказала най-големият вдъхновител за Руми.

На 40 години Руми имал всичко – пари, голям дом, слава и богатство. Освен че преподавал философия, религия и право, пишел и поезия. Заради обаянието и авторитета му учениците го нарекли Мевляна – водач, господар.

Издъхнал на 66-годишна възраст на 17 декември 1273 г.

Въздействащата му поезия още пленява с красотата си всеки, който се докосне до нея, а посланията му продължават да покоряват със същата онази одухотворяваща и могъща сила и до днес:

Един знаещ човек е знаещ поради любовта в сърцето си, а не заради бялата си брада.

Това, което търсиш, търси теб.

Роден си с крила, защо предпочиташ да пропълзиш през живота?

Ако чашата ни е малка, нямаме право да обвиняваме морето.

Когато правиш нещата от душа, чувстваш една река да тече през теб, една радост.

Ако искаш винаги да светиш като ден, тогава изгори онази своя част, която прилича на нощ.

Ако душата ти не е радостна, когато очите ти са отворени, знай, че е затворено окото в сърцето ти. Отвори го.

Не тъжи. Всичко, което си изгубил, се връща при теб под друга форма.

Там, където има руини, има и надежда за съкровище.

Всичко във вселената се намира вътре в теб. Искай от себе си.

Ако птичка, чиито крила още не са се развили, се опита да лети, ще се превърне в залък за всяка кръвожадна котка.

Лъкът се зарежда само с прави стрели, а лъкът на самолюбието ти, напротив, има криви стрели.

Когато себичността дойде, Бог си отива.

Малките герои побеждават своите врагове. Големите герои побеждават себе си.

Много от грешките, които виждаш у другите, са собствените ти грешки, отразени обратно към теб. В действителност, ти жигосваш и обвиняваш себе си.

Бъди силен, без да проявяваш насилие, бъди мек, без да показваш слабост.

Повечето хора са канибали, не се подлъгвай по техните поздрави.

Щом човек е доволен, значи е зарадвал някого, ако е разтревожен, значи е натъжил някого.

Една свещ не губи нищо от светлината си, ако запали друга свещ.

Какво е любовта? Не ще научиш никога, докато не изгубиш себе си във Възлюбения.

Задачата ти не е да търсиш любов, а чисто и просто да откриеш бариерите в себе си, които си изградил срещу нея.

Роден си с потенциал. Роден си с доброта и вяра. Роден си с идеали и мечти. Роден си с величие. Роден си с криле. Не си роден, за да пълзиш, затова недей. Имаш криле. Научи се да ги използваш и лети.

Не знаеш ли все още? Твоята светлива запалва световете.
Разкъсай маската. Лицето ти е великолепно.
Ти си огледало, отразяващо величествено лице. Тази Вселена не е отвън теб. Погледни в себе си. Всичко, което искаш, ти вече си това.
Душата на душата на Вселената е Любов.
Не си капка в океана. Ти си целият океан в една капка.