Да живееш в настоящето, да не се боиш от смъртта, да не познаваш алчността и завистта, да си истински щастлив. Възможно ли е това? Отговорът е: „Да“. Но трябва да живееш като племето пираха.
Едва 300 души, пирахите обитават джунглата на Амазонка. Тези хора не спят, не познават стреса и щастливо живеят по прости правила. Пирахите са убедени, че са най-щастливите хора на земята. Те не страдат от депресии, хронична умора или панически атаки. Каква е тайната на това необикновено племе?

Пираха живеят в настоящето. Времето за тях е: „тук и сега“. Сегашният момент съдържа всичко, което е важно. Пираха са открили колко щастливо е да се живее ден за ден. Хората не правят запаси. Племето се препитава чрез лов, като няма никаква представа как да съхранява улова си и ловът се провежда всеки път непосредствено преди ядене. В племето няма да откриете календари. Нощта, утрото, денят са едно цяло. И затова сънят не е важен. Индианците вярват, че спящият човек е изложен на кратка смърт, а за тях смъртта е вездесъща. Смятат дългия сън за вреден и затова спят за кратко през всички часове на денонощието. Пирахите вярват, че след сън, хората могат да се събудят като други личности.


Разбира се, пираха познават болката, мъката и загубата. Но в сравнение със съвременното общество, изпитват много по-малко страх. Те посрещат с усмивка и най-голямото предизвикателство. Принципът на непосредствеността е най-важната ценност на тяхната култура.


В съответствие се е развил и езикът им. В него липcват цвeтoвe и чиcлa. Чиcлaтa не са им нужни, тъй кaтo нe търгувaт. Родителите дори не знаят колко деца имат. Що се отнася до цветовете, индианците използват оттенъка на даден предмет, за да опишат цветовете. Например: кръв за червено и листа за зелено.


„Ние имаме думи, без които смятаме, че е невъзможно да общуваме, но това племе управлява ежедневието си чудесно и без тях. В езика им липсват глаголните имена. Пираха не говорят за миналото или за бъдещето и те не присъстват в граматиката им“, обяснява британският изследовател Даниел Еверет, който дълги години е живял с племето.

Пираха са щастливи, че са недокоснати от цивилизацията. Не познават голяма част от емоционалните човешки състояния като: срама, обидата, ревността, завистта, алчността. Те не отделят реалния живот от съновиденията си и смятат, че всичко се случва наяве.