Изглежда, че изкуствените острови са една от последните тенденции в архитектурата. Подобни съоръжения вече има в Дубай и Китай, а сега и Холандия стартира проект за изкуствен остров. Той обаче няма да бъде какъв да е, а – плаващ.

Холандската архитектурна компания Studio Noach, съвместно с архитект Анна Холтроп, са разработили проект за изкуствен остров, който планират да заплува в залива разположен недалеч от Амстердам. На него ще има цял СПА-курорт.

Както е известно в Холандия има недостиг на свободна земя. В последните години положението е толкова сериозно, че местата за отглеждане на зеленчуци са разпределени директно до пистите на летищата. Така че идеята на Studio Noach да разположи своя курорт във водата никак не ни учудва.

Плаващият остров ще бъде изработен от „зеления” материал GreenRexwall, който представлява преработен полистирен. Според създателите му, на острова ще бъде изградена инфраструктура, която ще позволи на гостите му да си починат пълноценно.

На него ще има плувни басейни, сауни, масажни салони, салони за красота и лекарски кабинети. От външната му страна пък ще бъде разположен парк с много цветя, храсти и дървета. Тази зелена зона се очаква да се превърне в дом за различни птици и насекоми.

Заобикалящата го вода ще подобрява топлообмена и охлаждането на СПА-острова, което ще прави релаксиращите съоражения със 70% по-ефективни от тези, които работят с обикновени енергийни системи.