Автор
Ива Петрова

Покана за душ в Бразилия и никаква сол в Португалия? Странните навици на чужденците

У нас е прието да се прави домашна зимнина и да не се ходи на гости с празни ръце. На чужденците много от нашите традиции им се струват странни, но и ние понякога изпадаме в недоумение от техните привички. В тази статия събрахме за вас най-странните навици на хората от цял свят.

Италия – капучиното само на закуска

Да, в Италия е прието млечните напитки със съдържание на кафе да се пият само преди обяд. После – само еспресо. Защо? Има много версии. Някои казват, че това е заради разпространената непоносимост към лактоза при италианците. Други твърдят, че причината е историческата традиция – преди да бъдат изобретени хладилниците, млякото се е вкисвало по обяд.



Бразилия – предложи на гостите душ

Първото, което ще ви питат, ако отидете на гости у бразилец, е дали не искате да се изкъпете. И причината за това не е, че в Бразилия хората не ползват дезодоранти или че гостът намирисва. Просто в тази страна е много горещо и докато човек стигне от точка А до точка Б, той като нищо може да изпита желание да се освежи и да отмие праха и потта.

Африка и Азия – не пускай тоалетна хартия в тоалетната

Впрочем, тази традиция и за много българи не е твърде странна. Но и у нас има много хора, които и до ден днешен пускат всичко в тоалетната и дори нямат кошче до нея. В Азия и Африка обаче водата може да не достига, за да отмие добре отпадъците, което води до запушване на каналите. В Индия пък изобщо не е прието да се използва тоалетна хартия – хората просто се подмиват.

Франция – да пиеш чаша кафе часове наред

Колко време е нужно, за да изпиеш едно еспресо? Най-много 15 минути, ако не бързате. В Италия и Португалия „късото“ кафе се пие почти на екс, в САЩ се пият литри редичко „американо“ в огромни чаши… А във Франция чашата кафе е просто повод да поседиш в кафенето. И никой копче няма да ти каже, ако си смучеш изстиналото еспресо час-два.



Португалия – никаква сол

Тук, колкото и да е странно, не е прието човек да си досоли сервираното ястие. Този жест показва, че храната не ви е харесала. Затова ако нещо ви се стори безсолно, постарайте се да ползвате солницата максимално дискретно.

Доминикана – ролките за коса са стилни

Спомнете си нашите баби едно време – за да си направят хубава прическа, те трябваше часове наред да ходят с ролки на главата. Ако пък не разполагаха с лак за коса, къдриците бяха твърде нетрайни – затова жените си ходеха на гости с ролки по косата, скрити под шал. В Доминикана пък се смята за съвсем нормално да се разходиш навън с ролки по косата – без никакви забрадки.



Индия – безкраен пазарлък

Цената, която обявяват местните продавачи, няма нищо общо с реалната стойност на стоката. Можете да я намалявате много пъти и това се смята за проява на добър тон. Купувачът не обявява своя цена, а просто отказва предложената от продавача, изброявайки всички недостатъци на стоката. В никакъв случай не показвайте, че сте се заинтересували от продукта – напротив, трябва да демонстрирате готовността си да си тръгнете. Продавачът сам ще смъкне цената до приемлива за вас.

Китай – остави малко храна в чинията

Тук не е прието да се изяжда всичко до последната трошичка. Ако ометете всичко, стопанинът ще реши, че сте лакоми, че храната не ви стига – и ще се обиди. Впрочем, това правило не е трудно да се спази. В Китай се сервират толкова големи порции, че трудно бихте се справили с тях.

Унгария – никакво чукане с чаши!

В много страни по света е прието хората да си чукнат чашите за наздраве, но не и в Унгария. Преди повече от век и половина унгарската армия претърпяла ужасно поражение от Австрия и завоевателите празнували победата си - разбира се, с много наздравици и звън на чаши. Сега в Унгария този звук се асоциира с онова тежко поражение.



Германия – трошене на чинии преди сватбата

В много страни се смята, че счупеното носи щастие. В Германия обаче е прието в дома на бъдещите младоженци да се счупят големи количества съдове – дори специално се купуват глинени гърнета за трошене. Двойката трябва да събере отломките, показвайки готовността си за съвместна работа.

Четете още: Точно колко дни трябва да продължи идеалната почивка