Автор
Woman.bg

Поклон пред учителя и никакви телефони! Добре дошли в японско училище

Мнозина твърдят, че японската система за възпитание „икуджи“ стресира децата. Да, за нас, европейците, тази педагогическа система изглежда доста сложна и дори парадоксална, но не и за самурайските потомци. В Страната на изгряващото слънце е абсурдна мисълта за неспазване на училищните правилници, поради строгите безкомпромисни санкции към ученика и родителя, както и безспорния авторитет на учителя.

Какво по-точно имаме предвид, вижте в следващите редове:

Без никакви украшения и аксесоари



Японските ученици са длъжни да посещават часовете само и единствено със специални учебни униформи. Всяко училище има свое определено и отличаващо се от всяко друго учебно заведение задължително облекло. На децата е забранено използването на аксесоари и украшения, водещи до промяна на външния вид. В това число влизат цветните лещи, боядисаните коси, пиърсинга и носенето на повече от комплект обеци на ушите. Строго вето тегне и над маникюра, лакирането на ноктите, скубането и оформянето на веждите.

Никакви телефони



Използването и внасянето на телефон в сградата на японско училище е абсолютно забранено. Причината за въвеждането на такава забрана бяха зачестилите случаи на тормоз, свързани с устройствата, някои от които с трагични последици. В един от случаите момче се самоубило, след като намерени в неговия телефон голи снимки били разпространени в училището му.

Поклон за поздрав



Японците държат изключително много на културните традиции, свързани с етикета и възпитанието. Ето защо, когато учител влезе в класната стая, японските деца веднага се покланят в знак на уважение. Същото правят в края на часа и при изпращането на своя учител.

Плуването е задължително

Сред най-строгите правила в японското училище са задължителните уроци по плуване. Сами се досещате, че като островна държава, разположена върху особено силна земетръсна зона, Япония изключително много държи всички граждани в нея да се справят с всяка една екстремна ситуация. Затова и почти всички училища тук са оборудвани със собствени плувни басейни.

Най-кратката лятна ваканция



Едва ли ще срещнете на друго място по света по-кратка лятна ваканция от тази в Япония. Тук учениците имат право да се радват на безгрижието под лятното слънце само 5 седмици.

Четете още: Четирите мъдри принципа на тибетското възпитание