Автор
Веселина Петрова

Предизвикателствата, които ни очакват, ако ни предстои полет след пандемията

Карантината свърши. Но сега, когато светът започва да се отваря за нов живот, има и нови правила. Скоро ще можем отново да пътуваме свободно, но ще трябва да променим навиците си. Как точно и какво да очакваме?

Според експерти от Forbes чекирането ще трае до четири часа. Ще трябва да се спазва необходимата социална дистанция спрямо останалите пътници, ще бъде нужна дезинфекция на пасажерите и техния багаж. Предстоят по-широки пространства при различните линии за проверка и по-дълго чакане преди пътниците да се озоват на борда.

Ще се забави и самата подготовка на самолетите преди излитане. Веднага след като машината кацне, тя ще трябва да бъде старателно почистена.

Обсъждат се доста промени. Като забрана за ръчен багаж, носене на маски и ръкавици, самостоятелно чекиране, самостоятелно предаване на багажа, здравни сертификати или паспорти, кръвни тестове на място и отделни зони за дезинфекция.

Дигиталните технологии ще изиграят ключова роля за бъдещето на въздушния транспорт.
Нуждата да намалим „точките на допир“ по летищата води до задължителна употреба на биометрични системи, позволяващи на пасажерите да се качват на борда, използвайки лицето си като паспорт. Няколко авиолинии вече използват тази технология.

Според Световния съвет за пътуване и туризъм „новото нормално положение“ на основните летища по света като „Хийтроу“, „Дж. Ф. Кенеди“ и „Чанги“ в Сингапур ще включва почти задължително онлайн чекиране и безконтактни плащания.

Оттам насетне следват радикалните промени, които летищата трябва да предприемат. Най-вероятно ще започнат със забрана за влизане на територията на летището за тези, които няма да пътуват, с изключение на непълнолетни или нуждаещи се от специални грижи пътници.

На летищата със сигурност ще се появят маркирани линии, чрез които да се спазва социална дистанция в коридорите или на откритите места. В някои зони вече се поставят плексигласови бариери, отделящи служителите и тълпите. На много места има станции за дезинфекция и термокамери.

The Telegraph обяснява, че може и да звучи футуристично, но дезинфекцирането с ултравиолетови лъчи най-вероятно ще се среща на почти всяко летище в света. От „Хийтроу“ вече обявиха, че започват да тестват метода.

Повечето процедури след кацане също ще претърпят промяна.

В самите самолети ще има седалки, които няма да са позволени за пасажерите, за да се пази социална дистанция. Ще се извършва дезинфекция със спрейове и на пътниците ще се предоставя предпазно оборудване, включително маски. Някои от големите европейски авиопревозвачи вече ги направиха задължителни.

Възможно е да не се предлага повече храна при кратките полети.

Освен това, според SimpliFlying, вероятно почти навсякъде по света пасажерите ще трябва да представят вид документ, който да гарантира, че не страдат от Covid-19.

От 4 май пристигащите във Виена чрез самолетен транспорт могат да си направят PCR тест директно на летището. Услугата струва 190 евро и ако пробата е отрицателна, пасажерът не е длъжен да се подлага на 14-дневна карантина, каквито са привилата в Австрия.

„Страховете на хората от това да се заразят с вируса в препълнените самолети може да доведат до промяна в модела на заемане на местата в пътническата кабина. Авиопревозвачите първоначално ще опитат да примамят предпазливите пътешественици с намаления, но ако не успеят да запълнят местата, може да започнат дори да вдигат цените на билетите“, коментират експерти.


Раздаваме супер подаръци! Спечели комплект за красива коса, като харесаш нашата Инстаграм страница. Виж как да участваш тук: