Прецедент в историята на киното: Търсят запален киноман да гледа филми на самотен остров

Пред какви ли не предизвикателства и нестандартни решения ни изправя през последната година пандемията от новия коронавирус. Заради предприетите спешни мерки за предпазване от разрастване на заразата особено засегнат се оказа сектора на изкуството и културата.

Те са и причина един от най-престижните световни форуми - Международният кинофестивал в Гьотеборг, да промени изцяло облика си, адаптирайки се към новите условия по света. Така тази година най-големият на Скандинавския полуостров кинофестивал ще премине под знака на изолацията по схемата - една прожекция - един зрител.

View post on Instagram
 

За целта организаторите ще заложат на запален и сериозен киноман, който трябва да прекара една седмица в гледане на филми. Това пише в съобщение в сайта на филмовия фестивал, в което се посочва още, че избраният кандидат ще бъде изпратен на изолиран малък остров в Северно море, край западното крайбрежие на Швеция. - Патер Ностер,

Там той ще бъде настанен в преустроената сграда към морски фар, която в момента е превърната в бутиков луксозен хотел. Една от залите на хотела е оборудвана от организаторите като киносалон, където щастливият гост ще може да се наслади на 60 заглавия от колекцията на фестивала за тази година.

View post on Instagram
 

Освен да гледа предоставените му продукции, избраният киноман ще трябва всеки ден да споделя критики и впечатления от филмовото си заточение.

Победителят ще разполага с всичко необходимо - "страхотна храна, страхотни питиета и хубаво легло", обещава художественият директор на "Гьотеборг 2021" Йонас Холмберг.

View post on Instagram
 

Избраникът ще трябва обаче да се лиши от някои типични за съвременната цивилизация предмети като телефон, компютър, дори и книги, за да може пълноценно да посвети времето си на класираните киноленти.

Условията, на които филмовият ентусиаст ще трябва да отговаря, са няколко - да бъде запален киноман, да се съгласи да снима дневен видео-блог по време на експеримента и да бъде "емоционално и психологически пригоден да прекара една седмица в подобна изолация".

View post on Instagram
 

Прецедентният дигитален формат на тазгодишния фестивал в Гьотеборг тази година ще се проведе между 29 януари и 8 февруари, а програмата ще бъде представена на 12 януари. Експериментът от Патер Ностер ще бъде повторен и с филмови прожекции за един-единствен зрител в кино със 707 места в Гьотеборг, както и в хокейна арена за 12 000 посетители.

Форумът ще бъде представен в цифров формат, като публиката ще има достъп до всички филми, до премиерите и срещите с творческите колективи в интернет платформите. Основна тема на събитието ще бъде "Социалната дистанция - новият свят, възникнал след пандемията и ролята на киното в него".

View post on Instagram
 

Четете още: Антония Петрова заведе сина си на Малдивите (снимки)