Автор
Woman.bg

Природните чудеса, които е добре да видите, преди да изчезнат

Сред природните чудеса на света има такива, които е добре да видите по-скоро, защото след няколко години може и да изчезнат. Това се казва в материал на сайта Budget Travel, публикуван на страницата на CNN, пише dnevnik.bg.

На първо място сред изчезващите забележителности, е поставен Белизкият бариерен риф, който се простира в продължение на над 1100 километра между бреговете на Мексико и Хондурас.

Според еколозите от 1998 година насам коралите по него са намалели наполовина. Причините за това са глобалното затопляне, замърсяването на водите с отрови от земеделието и огромната вълна туристи.

Екоактивисти изписаха с телата си ''Краят?'' през ноември миналата година на остров край Белиз, за да обърнат внимание към съдбата на кораловия риф в района

Шест държави изсичат дърветата край река Конго

Друга застрашена от изчезване природна забележителност е гората по протежението на река Конго. Това е втората по големина джунгла в света, след амазонската.



В материала се посочва още, че строителството на язовира "Трите клисури" може да съсипе екосистемата на река Яндзъ в Китай, така че и това място е препоръчително да се посети възможно най-скоро.



Проучванията на ООН обаче сочат, че до 2040 година 2/3 от дърветата и уникалните растителни видове в нея ще изчезнат, ако не се вземат по-ефективни мерки за тяхната защита.

Проблемът е, че джунглата се простира на 10 милиона акра на територията на шест държави, който извършват в гората минно дело, незаконна сеч, завладяват нови и нови терени за земеделие, като за капак в нея се водят и партизански войни.

Прокарването на пътища сред гъстата растителност пък нарушава естествената среда на редица ценни животински видове като планинските горили, слонове и т.н.

Мъртво море се изпарява

Мъртво море също е на път да изчезне, се казва още в материала. През последните четири десетилетия неговият обем е намалял с 1/3, като нивото на водата е спаднало с 24 метра. Така редица морски курорти и ресторанти, които са се намирали на самия бряг, вече са на близо миля (1.61 км) от водата.


Снимка на Мъртво море направена от совалката Индевър през 2009 година

Река Йордан е единственият източник, който снабдява с вода Мъртво море, но от нея черпят редица държави, като до водоемът достигат малки количества вода. Същевременно то се изпарява, а част от него се пресушава от козметични компании, за да използват за своите нужди полезните соли. Според анализите, ако не се вземат мерки, Мъртво море може да изчезне до 50 години.

Националният парк "Евърглейдс" във Флорида също страда сериозно от човешката дейност. За 110 години мочурището, от което черпят вода околните градове, е намалило размерът си на половина. Ако това продължи и този природен феномен ще изчезне, което поставя под въпрос оцеляването на уникални животински видове като пантери, алигатори, костенурки и блатни птици.

Мадагаскар се обезлесява

Четвъртият по големина остров в света - Мадагаскар е заплашен от обезлесяване. Ако не се вземат мерки до 35 години на него няма да остане и едно дърво. Според еколозите, ако преди 35 години местата с буйна растителност се е простирала на 120 000 квадратни мили, то сега тя присъства на едва 20 000. Заедно с дърветата ще изчезнат и живеещите в тях животински видове, сред които 20 вида лемури.



И Малдивите са заплашени

Снимка на един от многото малдивски острови, които могат да изчезнат под водата, ако повишаването на нивото на световния океан продължи

Покачващото се ниво на световия океан заплашва да скрие завинаги и Малдивските острови. Те са общо 1190 и са разпръснати из целия Индийски океан. Населените острови са около 200, като през 2008 година президентът на държавата обяви, че правителството започва да купува земя от съседните страни, включително и Индия, където да засели хората, чиито домове ще бъдат залети.

Горите в Тахуаману се превръщат в мебели

Страстта към махагоновите мебели пък застрашава от изчезване дъждовните гори в провинция Тахуаману на перуанската област Мадре де Диос. Проблемът е, че в този район са останали последните стари дървета, от които се добива ценният материал.

Официално сечта е забранена, но при положение, че от едно дърво се правят мебели с цена около 1 млн. долара, незаконната сеч процъфтява. Незаконният дърводобив е свързан и с изграждането на пътища, което позволява в гората да навлизат ловци и земеделци, които допълнително изтласкват местните хора и вредят на деликатната екосистема.