Автор
Весела Георгиева

Пролет във Венеция - градът на романтиката обмисля нови правила за достъп на туристи от догодина

Приказната Венеция е изградена върху множество малки островчета в лагуна на Адриатическо море. Още в 5 в.пр.н.е. съществува селище в местността, а съвременния град е основан през 9 век. Столетия наред Венеция е важно пристанище за цяла Европа и център на занаятчийството. Известна е с фините си дантели, венециански мозайки и изящното венецианско стъкло.

А изкуството и архитектурата ѝ оказват влияние върху редица европейски страни. И това изобщо не е случайно.

View post on Instagram
 

Любопитно е, че прословутите венециански гондоли и днес са неразривна част от мрежата на градския транспорт на града. Малкоизвестен факт е, че само и единствено мъж роден във Венеция има право да управлява лодките. За другите такова разрешително не може да бъде издадено. Но Венеция не е само канали!

Магичната лагуна предлага среща с някои от най-големите съкровища на европейското изкуство.

Задължително трябва да видите Дворецът на дожите, площадът и базиликата Сан Марко, Мостът на въздишките, Канале Гранде.

Площад "Сан Марко" е главният площад, всички важни сгради на Венеция са разположени именно около него, включително и архиепископията. От източната му страна се издига базиликата "Сан Марко", от север – часовниковата кула и свързаните помежду си сгради Procuratie Vecchie. От южната страна е Procuratie Nuove, а от запад Ala Napoleonica и входъта на Correr Museum.

View post on Instagram
 

Eдин oт шeдьoвpитe нa вeнeциaнcкoтo apxитeктypнo изкycтвo - Рrосurаtіе Vессhіе (Cтapитe пpoкypaции или извecтни oщe кaтo Cтapия двopeц нa пpoкypaтopитe), oтвopи вpaти този месец зa пoceтитeли зa пъpви път в 500-гoдишнaтa cи иcтopия.

Дoceгa пътyвaщитe дo итaлиaнcия гpaд мoжexa дa ce нacлaдят caмo нa фacaдaтa нa здaниeтo, пpocтиpaщo ce пo пpoтeжeниe нa ceвepнaтa cтpaнa нa eмблeмaтичния плoщaд "Caн Mapкo". Πpeз пocлeднитe 5 гoдини там тeчeшe pecтaвpaция, но от aпpил cгpaдaтa вeчe e дocтъпнa зa вcички, жeлaeщи дa я paзглeдaт oтвътpe.

View post on Instagram
 

Ако хвърлите едно око в сайтовете за резервация и пътувания, ще видите, че за около 170 лева можете да спите в центъра на Венеция. В хотел от 1889 година, на 30 метра от площад „Сан Марко“. Ако желаете и закуска, ще трябва да платите малко повече.

Но има и промени. Традиционният поток от туристи се завърна тази пролет в обезлюдената по време на пандемията Венеция и това накара местните власти да възобновят проекта си за задължителна резервация за всички туристи, които искат да се разходят по протежението на прочутите канали на града.

"Ще стартираме с експериментална фаза, по време на която резервацията няма да е задължителна, а по избор", обяснява пред Франс прес сътрудникът по туризма в общинския съвет Симоне Вентурини.

View post on Instagram
 

След края на експерименталната фаза резервацията ще стане задължителна през 2023 г. и туристите ще плащат дневна такса, която ще варира от три до 10 евро. Посетителите, които нощуват на място и вече подлежат на туристическа такса, ще бъдат освободени от нея.

Според Симоне Вентурини това ще е първата система в света, при която регионална столица, а не археологически обект или природен парк се опитва да регулира достъпа до града.
Венеция няма да може да наложи квота за дневен брой посетители, заради принципа за свободно движение на хора, но промяната на таксата в зависимост от притока на хора, ще позволи да се стимулират туристите да избират дни с по-ниска посещаемост.

View post on Instagram
 

А сега да споменем и нещо за вкусните предложения на това романтично място. Задължително опитайте чикети - малки хапки от месо, раци, скариди, пюре от треска или риба тон, към които може да са добавени пържени зеленчуци, стафиди или кедрови ядки, ризото с морски дарове или традиционната паста.